Több év tanulás története

By on 2023.01.18.

Több év története képekben, videóban

A Lincoln Center közelében található New York-i Közkönyvtár, Felnőttképző Központjában kezdtem el az első angol nyelvi kurzusomat. (The Library for the Performing Arts, Dorothy and Lewis B. Cullman Center, Adult Learning Centers)

Adult Learning Centers, New York Public Library
111 Amsterdam between 64th and 65th
New York, NY 10023

Az első angol nyelvi kurzusomat itt kezdtem el 2013 – ban. Egy tanévet jártam ide (2013- 2014), hetente három napon át (hétfő-szerda-péntek) 3×3 órára. Kötelező volt a megjelenés, naplót vezettek és ha két napnál több volt a hiányzás, akkor nem lehetett továbbjárni. Ingyen jártunk, fizetni nem kellett, ezért nagyon sokan jelentkeztek és sokan maradtak azok is akik nem kerültek be, tehát volt jelentkező az üres helyekre. Igaz az én csoportomban is nagyon sokan voltunk, sokan le is morzsolódtak különböző okok miatt.


Adult Learning Centers, New York Public Library
Együtt a csapat

Volt japán, kínai, mexikói, algír, üzbegisztáni, dominikai, argentin, indiai, ecuadori, panamai, ukrán, kenyai csoporttársam. Barátságot kötöttem Aissata -val (Kenya), Amelia – val (Dominikai Köztársaság),Cecilia-val (Mexikó), Gladys – sal (Argentina), Linda – val (Algéria), Leonardo – val (Panama), Eduardo – val (Ecuador). Leonardo – val (Panama), Eduardo – val (Ecuador) továbbmentem másik két angol kurzusra.

A könyvtár mellet lévő Tűzoltóságra mentünk át, ez volt az egyik óra tananyaga, hogy megismerjük a New York -i tűzoltók munkáját, hogyan történik a tűzoltás, és a kérdéseinkre válaszoltak. Volt egy kis bemutató is. Sőt a helyi Tűzoltóság négylábú munkatársát is megismertük, ez a tag egy macska volt. Szerencsénk volt, mert éppen ráértek, abban a kis időben nyugalom volt, nem hívták őket sehova.

A Juilliard konzervatórium és a Lincoln Center mellett mentem a könyvtárba. Két világhírű épület szomszédságában szívtam magamba a tudást.


A Lincoln Center

A Juilliard konzervatórium homlokzata, magán előadó művészeti konzervatórium, a Broadway-n, a Lincoln Center Plaza,

Manhattan Upper West Side.

A következő iskola évet itt töltöttem el a Felnőtt írás tudási program keretén belül a New York i Egyetem szervezésében.
(The Adult Literacy Program at University Settlement )
175 Eldrige Street, New York

Kattints a videóra!

Ami szintén ingyenes volt és egy évig tartott, ( 2014- 2015) ,heti két nap, délelőtti órában, délutáni és az esti órákban, valamint a hétvégén, szombaton voltak. Jelentkezéskor egy beszélgetésen kell átesni, felmérik melyik csoportba folytassad a tanulást. 2014 – ben négy csoport volt, engem az utolsó csoportba tettek, vagyis a végzős csoportba, ez a legmagasabb szint volt a program alatt . Peggy volt a tanárunk, Joe pedig ennek a programnak a vezetője.


Halloween party 2014.10.31.

Itt már komoly oktatásban volt részünk. Havonta voltak témazáró dolgozatok írása,vagy rövid tesztek, csoportos foglalkozások, követve a havi speciális programokat, mint húsvét, halloween, karácsony …


Joe , velem

Martin Luther King Jr. napja, Függetlenség napja Július 4- én , vagy a Február hónap a Fekete Történelem Hónapja,amely az afro-amerikai történelem hónapjaként is ismert, a Veteránok napja egy szövetségi ünnep,az Egyesült Államok fegyveres erőinek katonai veteránjainak tiszteletére, a Memorial nap, ami az Egyesült Államok fegyveres erőinél szolgálat közben elhunyt amerikai katonai személyzetet gyászolják.

Fel kellett készülni ezekre a speciális programokra, történetet írni,vagy véleményt kifejteni, vagy csoportban feldolgozni 1-1 alkalmat,mint például Martin Luter King Jr. élete, vagy Martin Luther King Jr híres mondata I Have a dream …. és erről a mondatról kellett egy kis rövid esszét írni.

Kétszer volt ennek a programnak a résztvevőinek party rendezve, ami közös játékkal telt el, ismerkedtünk más csoport tagjaival,zenés – vacsorával egybekötve történtek. Szeptemberben kezdődött az iskola év, decemberben volt az első party,majd 2015 májusban a záró party.

Abraham Lincoln / Joe

Az év lezárása után közösen az osztálytársaimmal beültünk
Chinatown – ban egy nagyon exkluzív kínai étterembe, mivel az osztálytársaim többsége kínai származású volt. Ott megkóstoltam az igazi kínai konyha nevezetes ételeit.

Congee Village, 100 Allen St New York, NY 10002

Az osztálytársaim neveit láthatod itt

Leonardo Castillo / Panama
Eduardo Garcia / Equdor
Alex / Kína
Christine / Kína
Fatma / Egyiptom
Huang / Kína
Hugo / Mexikó
James Kwan / Kína
Jane Danzheeva / Oroszország-Üzbegisztán
Jane Ha / Kína
Jennifer / Kína
Jenny / Kína
LanFang Wu / Kína
Lily / Hong Kong
Liu Rong Liang / Kína
Lisa / Kína
Tonny / Kína


A Szakmai Tanulmányok Iskolája a Columbia Egyetem egyik iskolája. Tizenhét mesterfokozatot, előmeneteli és érettségire felkészítő kurzusokat, bizonyítványprogramokat, nyári tanfolyamokat, könyvvizsgálói és élethosszig tartó tanulási programokat, középiskolai programokat New Yorkban és külföldön, valamint angol mint második nyelv tanulási programot kínál.

Columbia Egyetem

(Columbia University School of Professional Studies).

2970 Broadway #203, New York, NY 10027

A felvételi jelentkezés szintén elbeszélgetés útján zajlott, (2015 Szeptember) a Columbia Egyetem egyik épületében történt a beiratkozás. Így elmondhatom, hogy oda is jártam, szintén ingyenes kurzus volt. Sajnos ez már nem volt olyan színvonalas minőségű oktatás, és három hónap után abbahagytam. Leonardo – val együtt hagytuk ott (2015 December), Eduardo még maradt.

A tanáraink a Columbia Egyetemen tanultak és szabad idejükben vállalták a mi oktatásunkat. Tulajdonképpen ez szakmai gyakorlat is volt Nekik. Két tanár nagyon professzionálisan tanított minket, nagyon érdekes órákat tartottak. Sajnáltam, hogy a többi tanár nem vett minket komolyan. Sőt a megadott könyv is amiből tanultunk nem azon a szinten volt, mint amit megígértek nekünk. Tehát csalódás volt a Columbiára járni!

Ez is külön program volt, hogy meglátogattuk
Columbus Christopher a téren, majd a poszt végén a linkben elolvashatod, hogy hol jártunk.

A történet előző része, csak kattints a link-re ITT >>>

Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.   
  Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
  majd ITT a posztom végén. 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük