Japán Cseresznyefa virágzása

By on 2017.05.07.

A Botanikus kert, ami New York, Brooklyn városrészében nézhető meg. Amit 1910-ben alapítottak, egy 52 hektáros kert, a Prospect Park szomszédságában, valamint a Brooklyn-i Múzeum mellett található. Amely számos különlegességet kínál, a kertben látható sokféle növénykultúra, akár a Steinhardt Konzervatóriumot is említhetjük, amely a CV Starr Bonsai Múzeuma.  A három klímát biztosító pavilonok, és üvegházas, vagy vízi növényház, valamint művészeti galéria is itt van. A kertben több mint 14.000 növényfaj lelhető fel. Évente több mint 900.000 ember látogatja meg a kertet.

Kattints a videóra itt!

Kétszer jártam a Botanikus kertben, az első látogatásom 2009, majd a második pedig 2017 Május 02- án volt. A mostani kerti kirándulásom kifejezetten a Japán Cseresznyefa virágzására irányult. Hála az égnek, hogy nem maradtam le, mert itt napok, vagy akár órák is számítanak. Már hulló félben volt, de gyönyörű látványt mutatott. Három sorban van ültetve, és olyan mint ha az utcán ballagnál a fasor alatt. Sajnos a Magnolia fák már lehullatták a szirmaikat, sőt az ekkor jellemző virágok is,mint a tulipánok. Sikerült beleszagolnom az orgona bokrokba, és a Lilaakác lecsüngő virágaiba. Gyönyörű a Bonsai fa múzeum, valamint a Japán tavacska környéke is lenyűgöző.

 

Különleges kertek és gyűjtemények

Cseresznyefa I.

A kertben több mint 200 cseresznyefa található, amely 44 ázsiai fajtát és termesztett fajtát tartalmaz. Így Japánon kívül egyik legszebb cseresznyefa-megtekintési helyszínt alkotja a kert. Az első cseresznyét a kertben az I. világháború után ültették, a japán kormány ajándéka. Minden tavasszal, amikor a fák virágoznak, a Cherry Esplanade-t egy hónapos cseresznyevirág-néző fesztivál kerül megrendezésre, amely egy Sakura Matsuri nevű hétvégi ünnepség csúcspontja. Az Esplanade két soros cseresznyefát tartalmaz, ösvényekkel és ülőhelyekkel az oldalán. A látogatók a füvön is ülhetnek a cseresznyefák alat.  Az időjárástól függően az ázsiai virágzó cseresznye március végén vagy április elejétől május közepéig virágzik. A különböző fajok kissé eltérő időpontokban virágoznak, és online követhető a BBG weboldalán.

Japán hegyi-tó kert II.

A BBG japán Hill-and-Pond Kertje volt az első japán kert, amelyet egy amerikai nyilvános kertben hoztak létre. 1914-ben és 1915-ben épült 13 ezer dolláros áron, a korai BBG jótevő és ügynök Alfred T. White ajándéka olt. Amelyet 1915 júniusában nyitottak meg a nyilvánosság előtt. Számos tájépítész által széles körben elbírált, alkotója, japán tájtervező, Takeo Shiota (1881-1943). Shiota egy kis japán faluban született, mintegy 40 mérföldre (64 km) Tokiótól, fiatal korában pedig éveket töltött Japánban, hogy felfedezze a természeti tájat. 1907-ben emigrált az Egyesült Államokba.

A Shakespeare kert III.

Henry Clay Folger, a Washingtoni Folger Shakespeare Könyvtár alapítója megadta az engedélyt  a BBG eredeti Shakespeare-kertjének építéséhez 1925-ben. Mivel a kertben más helyre költözött, ez az angol kert ahol  több mint 80 növényt láthatsz, amit William Shakespeare játékaiban és verseiben említettek. A növényi címkék olvashatod a növények közös vagy Shakespeare-beli nevekiet, valamint a botanikus nevüket, és releváns idézeteiket, persze néhány esetben a növény grafikai ábrázolását láthatod.

Az Alice Recknagel Ireys illatkert IV.

Illatkert, amely braille-információs táblákat tartalmaz a látássérültek számára. Az 1955-ben épített Alice Recknagel Ireys tájépítész, ez volt az ország első kertje, amelyet a látásromlásra terveztek. Minden látogató arra ösztönzik, hogy dörzsölje a növények illatos vagy kellemes textúrájú leveleit az ujjai között.

Négy része van a kertnek, a témák:

 • (1) növények érintése,
 • (2) növények illatos levelekkel,
 • (3) növények illatos virágokkal,
 • (4) konyhai gyógynövények.

A kert kerekesszékkel megközelíthető, és minden ültetési ágy megfelelő magasságban van a kerekes székekben lévőkkel. A szökőkút nyugtató hangot ad, valamint helyet biztosítanak a kezek megmosására, mert megérintették a különböző növényeket.

A Cranford Rózsa kert V.

1927-ben Walter V. Cranford, 15 ezer dollárt adományozott a BBG számára egy rózsakert létrehozására. Ő egy építészmérnök volt, akinek a cége több Brooklyni metró alagútját építette fel. Az ásatás egy régi macskaköves útot mutatott, amely két méternyire volt a felszín alatt és tonnányi köveket kellett lovaskocsikon elszállítani.

A Cranford Rózsa Kert 1928 júniusában nyílt meg, amelyet Harold Caparn, tájépítész és Montague Free, a kert kertésznője tervezett. Sok eredeti növény még ma is a kertben van. Közel 1400 féle rózsa több mint 5000 bokrot tartalmaz, köztük vadon élő fajokat, mint régi kerti rózsákat, hibrid tea rózsákat, miniatűr rózsákat. A kertben egy kőszobor is található.

A Steinhardt Konzervatórium VI.

A BBG kiterjedt beltéri növénygyűjteményét a három klímavezérelt pavilonban található, mint a trópusi, a meleg égövi, és a sivatagi flórák. Itt található továbbá: a C.V. Starr Bonsai Múzeum, az ország egyik legrégebbi gyűjteménye a csonka, cserepes fáknak;és művészeti kiállítás is egyben.

Még több fotó a kertből

Brooklyni Botanikus kert térképe

Útmutató a térképhez

 1.    Discovery Garden
 2.    Children’s Garden
 3.    Herb Garden
 4.    Rock Garden
 5.    Plant Family Collection
 6.    Compost Exhibit /  Komposzt bemutató
 7.    Aquatic House & Orchid Collection
 8.    Desert Pavilion /A sivatagi flora
 9.    Tropical Pavilion /A trópusi flora
 10.    Warm Temperate Pavilion /A meleg égövi flora
 11.    Bonsai Museum
 12.    Lily Pool Terrace
 13.    Perennial Border
 14.    Annual Border
 15.    Magnolia Plaza
 16.    Daffodil Hill
 17.    Bluebell Wood
 18.    Japanese Hill &Pond Garden/ Japán hegyi-tó kert
 19.    Celebrity Path
 20.    Fragrance Garden
 21.    Shakespeare Garden / Shakespeare kert
 22.    Tree Peonies
 23.    Cherry Esplanade
 24.    Rose Garden / Nincs nyitva!
 25.    Native Flora Garden
 26.    Lilacs
 27.    Osborne Garden
 28.    Water Garden
Remélem tetszett az írásom, így legalább tudod te is élvezni a
város adta erőt, pompát, lüktetést, csodát, vagy esetleg gyönyörűségét, valamint tudsz velem turistáskodni virtuálisan.
Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.
Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT a posztom végén.
Üdvözöllek!
Várlak újra!

One comment on “Japán Cseresznyefa virágzása

 1. Kedves Ági!
  Köszönöm ezt a klassz virtuális idegenvezetést, a rózsakertben vagy a japán kertben szerintem órákra le is táboroznék 🙂
  Üdv:Kriszti újpestről

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük