Tisztelt Doktor Úr!

By on 2023.07.07.

Tisztelt Doktor Úr!

Nagyon szépen köszönöm, hogy megszabadított a fájdalomtól és profi módon, szakszerűen műtött meg. A hálám kísérje az útját. Sok szerencsét kívánok a további műtétekhez.
Ui.: Alakítson ki, vagyis hozzon létre maga köré egy nagyon jól működő csapatot, akik a háttérben tudják a műtött betegeit ápolni, gondozni. Sajnos a mostani gárda erre nem alkalmas.

A véleményem pontokba szedve!

I.

Aki beteget ápol, köteles a leggondosabban eljárni, és az orvos előírásait megtartani.

A műtő orvos által lett elrendelve, hogy hozzanak wc magasítót, járókeretet,úgy gondolom a mobilizálásomat is, nem teljesítették az orvosi elrendelést, igaz szóban történt…. ápolási dokumentáció!

II.,

Egyenlőség (azonos jogok,kiváltságok).

Azért mert fiatal vagyok
és második napos műtöttként ugyan úgy jár a megfelelő ellátás.

III.,

A gyógyító munka alapját képező “nem ártani elv” etikai alapelv.
A hátam bőre feldörzsölődött, valamint nagyon kényelmetlen volt a nem megfelelő pozícióban való üldögélés.Szomjas voltam,feszült,kimerült és magamra voltam hagyva.

IV.,

Az ápoló, mint ” technikus ” modell – az ápoló,mint technikai szakember tevékenykedik. Ez a felfogás az ápolást tudománynak tartja és az ápoló kötelességének tekinti e tudomány módszereinek alkalmazását a betegellátásban. A modell szerint az ápolónak erkölcsi szempontból semlegesnek kell lennie, munkája pedig nem több, mint rutintevékenység. Szakirodalom gyakran modellek formájában mutatja be a kapcsolati mintákat az ápolók vonatkozásában.

Nincs semmi empátia, mint a robot úgy dolgozik az ott dolgozó személyzet, rutintevékenységet folytatnak.

V.,

A “jelenlét” hiánya is sértheti a beteg méltóságát, a rutinápolást végző ápoló számára ugyanis a beteg ápolása csupán feladat, munka.

Ez jellemző az ott dolgozó személyzetre, persze kivétel erősíti a szabályt.

VI.,

Fontos lenne első találkozáskor, hogy bemutatkozzon az ápoló, sőt kérdezze meg, hogy szólíthatja a beteget.

(A Betegjogok 1997 óta ismertek).

VII.,

A műtét napján fontos lenne a 24 órás megfigyelés, legalább óránként nézzenek rá a betegre, valamint kérdezze is meg, az ápoló, hogy van – e bármi panasza a betegnek..
Nagyon rossz élménnyel jöttem el az osztályról 05.09.-én.

A történetem itt olvashatod el!

2023.04.27.- 2023.05.09.

2023.04.28-án 12:45-kor kerültem vissza a kórterembe a műtőből.
A műtétet spinal anaesthesiában végezték.
– Nagyon erős hányingerem volt, fejfájás nem kísérte,de öklendeztem,
így csengettem, ez már az éjszakai műszakban történt. Kaptam vesetálat + vénás inj.-ot. Bár megkérdeztem, hogy mit kapok, de konkrét választ nem kaptam a kérdésemre.

– Kicsit később felültem az ágyon és ájulásszerű érzésem volt, nagyon
rosszul éreztem magam, megnyomtam a nővérhívót, a
vérnyomásom RR: 80/60 Hgmm volt, a pulzusom magas volt. Egyébként bradycard a szívműködésem.

– Majd a zsibbadás ment ki a lábamból,a fájdalom erősödött, újra csengettem, kaptam infúzióban fájdalomcsillapítót, amitől  elaludtam. A műtétem napján az esti órákban 3 alkalommal voltam kénytelen
az ápoló személyzettől segítséget kérni. A pozitívum, hogy gyorsan jöttek segíteni. A délutáni órákban aludtam, ahogy emlékszem, tehát nem gondolom, hogy nyomtam volna a nővérhívót.

2023.04.29-én a délutáni órákban megtörtént a műtéti seb kötésének a cseréje, akkor lett elrendelve, hogy hozzanak wc magasítót, járókeretet, úgy gondolom a mobilizálásomat kellett volna elkezdeni.

Nem történt semmi!

Éjszakai műszakban az Erika nevű ápolónő hozott be meleg vizet mosdótálban, hogy meg tudjam mosni magamat, akkor mostam először fogat és kezet is.
2023.04.28 – 04.30 – 05.01-én az éjszakás ápoló nem ajánlotta fel a mosakodást, így a nálam lévő babatörlő kendővel tisztálkodtam, valamint Anikó barátnőm délutáni órákban bejött hozzám és segített kezet – fogat mosni a kapott vesetál felhasználásával.

2023.04.30-án reggel a nappalos műszak férfi ápolóját kértem meg arra,hogy segítsen felállni, vagy ülni az ágy szélén,esetleg kísérjen ki a wc-re. A katéter fent volt és nem volt székletem már két napja. Arra nem emlékeztem, hogy mondtam a mondatot,állítólag azt mondtam hogy senki nem segített, ami sajnos igaz volt. Előző nap lett a műtő orvos által elrendelve a mobilizálás. Sajnos 3 napos hosszú hétvége volt. Nagyon flegmán válaszolt,majd mérgesen átjött az ágyam jobb oldalára,összetette a két lábamat,a bal kezemet kérte és kirántott az ágy szélére az ágy végéhez. Nekem ez a művelet nagyon fájdalmas volt, mivel bele voltam ragadva a lepedőbe,izzadt voltam. A húzás sértette a bőrömet,mivel a kórházi hálóing hátul nyitott volt.A vizeletes tartályt csak mellém csapta az ágyon,én akasztottam rá az ágyon lévő tartórészre.Valamint a katéter csövén ültem és azt próbáltam kihúzni magam alól,de szétcsúszott, így a vizelet a lepedőre kifolyt. Ültem kb. másfél órát a vizeletemben. A kezemet a babatörlővel tisztítottam meg. Az ágy kicsit magas volt, a lábamat nem tudtam lerakni, ez az ülési mód nagyon kényelmetlen volt, nem volt közelembe az ágy távirányítója, a nővérhívó, a telefon töltője, 9%-on volt a telefonom és az éjjeli szekrény az üveg vizemmel. Ez idő alatt egyik ápoló sem jött be, hogy élek -e, halok-e. Nyúltam a vízért és lezuhant az üvegem, ekkor az ajtóba álltak, látták mi történt és mondták szólnak a takarítónőnek és ott hagytak. A barátnőkkel van messenger csoportunk és volt annyi lehetőségem,mielőtt a telefonom lemerült volna, hogy leírjam hogy mi is történt velem. Így Anikó barátnőm átjött a Klinikai Mikrobiológiai laborból, hogy mindent a kezem ügyébe tegyen, persze nagyon fel volt háborodva ezen az egész hozzáálláson.

Reggel miután kirántott a férfi kolléga az ágy szélére elrohant és visszatért a wc magasítóval, a járókerettel. Annyit mondott nagy gúnyosan, hogy mehetek innentől. Ja, és a wc magasítónak nincsenek meg a rögzítő csavarjai, így vigyázzak le ne essek majd, abból is csak bajuk lesz, vagyis több munkájuk. Kértem,hogy mutassa meg,hogyan terhelhetem a lábaimat a járókeret használatakor. Megmutatta, de azt mondta,hogy úgy hallotta egészségügyi dolgozó vagyok,akkor tudnom kellene.

Lelkiekben,fizikálisan meggyötörve ültem az ágy szélén, majd nagy nehezen visszafeküdtem az ágyba.

Jött 10 óra körül az újabb segítség két barátnő személyében. Az egyik barátnő elment a nővérpulthoz és a női kolléganőt megkérte, hogy jöjjön és segítsen. A férfi kollégának odaszólt, hogy jött a segítség, így nem fogom terhelni Őt,csak morgott valamit az orra alatt,talán azt mondhatta ” jól van “.

Akkor az ápolónő bocsánatot kért tőlem, mert előző napon, vagyis 2023.04.29-én nem mobilizáltak.Sőt nem hozták be azokat az eszközöket sem, amit az orvos rendelt el (wc magasítót, járókeret). Akkor abban a pillanatban nem értettem,hogy miért kér bocsánatot,de később rájöttem,hogy miről is beszélt. Felállított a járókeretre támaszkodva,de a műtött lábamat nem terheltem. Amíg álltam kb.5 percet,addig a barátnők az ágyneműt kicserélték,valamint kaptam tiszta hálóinget is. Sajnos gyorsan le kellett ülnöm,mert ájulási érzésem volt.

2023.04.30-án a reggeli viziten az orvos azt mondta,hogy meg kell értenem, hogy 28 beteg van 2 ápolóra,mivel én fiatal vagyok,tehát várjak,így nem igénylek olyan komoly odafigyelést. Ez diszkrimináció az életkorom miatt, de második napos műtött voltam.Ekkor még az ágy szélén ültem,megkérdeztem Tőle, hogy akkor magamat kell mobilizálni,mert fiatal vagyok. Persze nem, csak ne türelmetlenkedjek, amit nem csináltam. Ekkor még azt vágta a fejemhez a férfi kolléga, hogy “én állandóan csengettem ” 04.28-án. Én voltam olyan udvarias és intelligens, hogy bocsánatot kértem azért a reggeli mondatomért. Igazán nem jött válasz az ápoló kollégától. (leírtam már, hogy miért is csengettem).

Úgy gondolom,hogy az ápoló kollégának is illet volna bocsánatot kérnie, de Ő nem így érezte. Végig a bent fekvésem alatt nem volt velem barátságos,empatikus,megértő.

2023.04.28 – 05.02.között a katéter fent volt. Május 01-én este kértem vegyék le,kellemetlen érzésem volt,fájt már, visszautasították. Műtét utáni napon le kellett volna venni,főleg mert fiatal vagyok,nem volt szükség rá,hogy 4 napon át fent legyen.

2023.04.30- án este 17:30 körül Nori barátnőm kérte, hogy jöjjön valaki a vizeletes tartályt kiüríteni,mivel teljesen tele volt. A férfi kolléga nem engedte,hogy akkor kolléganő jöjjön,a válasza az volt hogy, majd fél óra múlva, amikor az összeset kiürítik. Sajnos az én húgyhólyagom már tele volt és feszült, pisilnom kellett volna, ahogy kiürítették,rögtön lett vagy 300 – 400 ml vizelet a tartályban, mivel sokat ittam.

Tehát a műtött beteg volt az ápolóm!

2023.05.02-án este az egyik éjszakás kolléganőt megkértem,hogy a tusolásomkor kicsit felügyeljen,mert 4 nap után leszerettem volna tusolni. Sőt a sebkötését is védeni kellett. Ez az ápolónő dolgozott 04.29-én, amikor nem kezdték el a mobilizálásomat,valamint 30-án is, amikor rám se néztek az ágy szélén üldögélve. Tehát ez a hölgy azt válaszolta, hogy negyedik napja dolgozik,fáradt ,így nem segít, üljek rá a wc magasítóra és mossam le magamat.Ezt azon a napon már háromszor megcsináltam,tusolni akartam. A szobatársam mondta miután kiment tőlünk a hölgy, hogy majd ketten együtt megoldjuk. A sebemet védtük,Ő pedig letérdelt végig mosta a lábaimat, a hátamat, így lemosta a betadinos fertőtlenítőt,de még a beszíneződött ágyba feküdtem le. Nem volt ágynemű csere sem. A szobatársamnak délelőtt volt a keze műtve, 70 éves , valamint mind a két oldalon csípőprotézise van.

Nagyon rossz élménnyel jöttem el az osztályról 2023.05.09.-én.

Rozsos Erzsébet Ápolásetikai ismeretek című könyvéből kivett szöveg részletek.

Szeretném szakmai szempontból is alátámasztani, hogy milyen elvárások lennének az osztályon dolgozó ápoló személyzet részére.

A hivatásos ápolói munka alapvető értékei

I.,

  • Esztétika (a megnyugvást nyújtó tárgyak,események,személyek tulajdonságai)
  • Önzetlenség (mások jóllétének tisztában tartása)
  • Egyenlőség (azonos jogok,kiváltságok)
  • Szabadság (a választás vagy a tevékenységek gyakorlásának lehetősége)
  • Emberi méltóság (az egyén elidegeníthetetlen tulajdonsága)
  • Igazságosság (morális,jogi alapelveken alapuló méltányos eljárás)
  • Igazmondás (a tényekhez vagy a valósághoz való hűség)

II.,

Az ápolói hivatás etikai alapelve:

A páciens jóllétéről, komfortérzéséről, elemi és magasabb rendű szükségleteiről való gondoskodás. Aki beteget ápol, köteles a leggondosabban eljárni, és az orvos előírásait megtartani, valamint – a lehetőség szerint – a beteggel is megtartani. A pártfogás, a felelősség és a lojalitás speciálisan kitüntetett fogalmak az ápolói gyakorlatban.

III.,

A gyógyító munka alapját képező “nem ártani elv” etikai alapelv.

IV.,

Az ápolói modellek

Szakirodalom gyakran modellek formájában mutatja be a kapcsolati mintákat az ápolók vonatkozásában.

  • Az ápoló, mint ” pót anya”– az ápoló viselkedése hasonlít a paternalista orvoséhoz.
  • Az ápoló, mint ” technikus ” modell – az ápoló,mint technikai szakember tevékenykedik. Ez a felfogás az ápolást tudománynak tartja és az ápoló kötelességének tekinti e tudomány módszereinek alkalmazását a betegellátásban. A modell szerint az ápolónak erkölcsi szempontból semlegesnek kell lennie, munkája pedig nem több, mint rutintevékenység.
  • Az ápoló, mint ” szerződéses ” klinikus – a beteg meg határozott ápolásra – gondozásra szerződik az ápolóval,aki köteles ellátni őt.

V.,

Az orvos által adott szakmai utasítások esetében az ápoló gyakran nem írásban, hanem szóban kapja meg a megbízást valamely tevékenység elvégzésére.

VI.,

“A jelenlét nélkül”

A “jelenlét” hiánya is sértheti a beteg méltóságát, a rutinápolást végző ápoló számára ugyanis a beteg ápolása csupán feladat, munka.

VII.,

Fontos lenne az ápolói tevékenység végzésében ezek elvek betartása
A” nem ártani elv”
A “jótékonyság elve”
Az “igazságosság alapelve”

VIII.,

A klinikán a betegek kiszolgáltatottsága elsősorban az ápolószemélyzet hiányából és az ápolás minőségének elégtelenségéből adódik.

Remélem tetszett az írásom. Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet. Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt majd ITT a posztom végén.
Üdvözöllek! Várlak újra!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük