John Lennon/The Beatles

By on 2023.06.13.


John Lennon híres mondása „Népszerűbbek vagyunk, mint Jézus”

John Ono Lennon (születési nevén John Winston Lennon; Liverpool, 1940. október 9. – New York, 1980. december 8.)

MBE (a Brit Birodalmi Rend tagja), a 20. század egyik legnagyobb hatású énekese, zeneszerzője, költője és a The Beatles gitárosa.

Manhattan 2018

A Central Parkban található John Lennon emlékműve az egyik leglátogatottabb látványosság New York City-ben.

A Central Park West közelében, a 71. és 74. utca között található Strawberry Fields a Central Park 2,5 hektáros területe, amely a néhai Beatles, John Lennon énekes, dalszerző, zenész és békeaktivista előtt tisztelegnek. Ez a terület a Central Park csendes övezeteként van kijelölve.

A Strawberry Fields hivatalosan 1985. október 9-én, John Lennon születésének 45. évfordulóján nyílt meg újra. Évente ezen a napon, valamint John Lennon halálának évfordulóján a látogatók és rajongók a világ minden tájáról özönlenek Strawberry Fieldsre, hogy tisztelegjenek a néhai Beatles tagja előtt.

Az 1960-as évek folyamán Paul McCartney-val való együttműködése komoly hatást gyakorolt a rockzene fejlődésére, a komolyabb és politikai üzenetet hordozó irányba terelve azt.

Kattints a videóra!

Dakota házban lakott haláláig

Lennon dalai tele vannak fájdalommal és reménnyel. Zenéje hol vidám, hol pedig nagyon komor volt. Dalszövegeiben személyes és karrierjéhez fűződő vágyait, gondolkodásmódját, a hírnév árnyoldalait és az aktuális eseményekről alkotott véleményét fogalmazta meg. McCartney-val sikerült meghonosítania az elektronikus effekteket a rockzenében, lehetővé téve ezzel számtalan zenei stílus kialakulását. Lennon a televízióban, filmekben (mint az 1964-es Egy nehéz nap éjszakája), sajtótájékoztatókon és interjúkban tanúbizonyságot tett személyiségének lázadó, kritikus oldaláról, gyors észjárásáról és szarkasztikus humoráról. Munkáiban előszeretettel alkalmazta a szándékos megtévesztést. Zenei karrierje mellett békeaktivista, író, színész és festőművész is volt. 1980. december 8-án New Yorkban Mark David Chapman gyilkolta meg.

Kattints a videóra!

Kattints a videóra!

Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.
Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT a posztom végén.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük