East and West 42 Street

By on 2017.10.23.

A 42. utca egy jelentős várost átszelő  ( crosstown street) utca New York Manhattan kerületében. Amely elsősorban Manhattan közepén fut, tehát a belvárosból a Hell’s Kitchen-ig  tart. Az utca New York legismertebb épületeinek helyszíne. Ideértve (keletről nyugatra) a United Nations (ENSZ Székháza), a Chrysler épület, a Grand Central Terminal, (vasútpályaudvar) a Főkönyvtár központi épülete. Valamint a Times Square és a Port Authority Bus Terminal, (buszpályaudvar).


Manhattan

  • The Grand Central Terminal
  • The Empire State Building
  • The Chrysler Building
  • One Vanderbilt

The Grand Central Terminal

Nem hivatalos nevén Grand Central Station, esetleg röviden csak Grand Central – egy nagy vasúti főpályaudvar Manhattan- ben. A peronok száma alapján ez a világ legnagyobb pályaudvara.

Ezen az állomáson található a világon a legtöbb peron

Összesen 44 peron tartozik a 67 vágányhoz, melyek két földalatti szinten helyezkednek el, amik 2013-ra növekedtek. Akkor fejezték be a fejlesztést, aminek eredményeképpen 48 peron és 75 vágány várja az utasokat. A pályaudvar épülete számos filmben szerepelt már. Az eredeti épületből csak az impozáns előcsarnok maradt meg. A város növekedésével túl értékessé váltak a vágányok által elfoglalt területek, így azokat a föld alá süllyesztették, föléjük házak épültek. Az átalakítás tíz évig zajlott és 2013-ra fejeződött be.

The Empire State Building

Az Empire State Building New York város jelenlegi második legmagasabb épülete, ami 102 emeletes, a 86 -ik emeletén található a kilátó, addig tudnak a turisták felmenni. A 381 méter magas épület New York  egyik jelképe, 42 évig volt az USA legmagasabb épülete. Az épület New York, Manhattan kerületében a 34. utca és az Ötödik sugárút sarkán magasodik. Nevét New York állam becenevéből (Empire State) kapta.

The Chrysler Building

Az épület egy art déco stílusú felhőkarcoló New Yorkban, Manhattan keleti oldalán, a 42. utca és a Lexington Avenue találkozásánál. 318,9 méteres magasságával jelenleg – a One World Trade Center, az Empire State Building és a Bank of America Tower után, holtversenyben a New York Times Buildinggel New York City negyedik legmagasabb épülete. 1928 szeptemberében kezdték építeni, 1930-as átadása után tizenegy hónapig birtokolta „a világ legmagasabb épülete” címet, és mindmáig a legmagasabb téglaépület a Földön, bár rendelkezik egy belső acélvázzal.

A legújabb épület pedig One Vanderbilt

A One Vanderbilt egy 67 emeletes, szuper magas felhőkarcoló a 42. utca és a Vanderbilt Avenue sarkán. Bill de Blasio, New York-i polgármester és az SL Green Realty fejlesztő által javasolt, a 2010-es évek elején tervezett Midtown East részeként a torony közvetlenül a Grand Central Terminaltól nyugatra áll.

Az épület 2020 szeptemberében nyílt meg. Az 1,6 millió négyzetméteres (150 000 m2) felhőkarcoló teteje, magassága 1307 láb (397 m), tornya pedig 427 m, így a város negyedik legmagasabb épülete a One World Trade Center után. Valamint a sorban vannak jelenleg még építés alatt álló Central Park-Tower és a 111 West Building az  57th Street -en.

A fotóimon keresztül láthatod ezt a gyönyörű várost.
Remélem tetszett az írásom, így legalább tudod te is élvezni a
város adta erőt, pompát, lüktetést, csodát, vagy esetleg gyönyörűségét, valamint tudsz velem turistáskodni virtuálisan.
Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.
Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT a posztom végén.
Üdvözöllek!
Várlak újra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük