St. Patrick Székesegyház

By on 2017.04.24.

A St. Patrick székesegyházban 2016.12.24.

A St. Patrick székesegyház (az úgynevezett St. Patrick’s Cathedral) egy díszített neogótikus stílusú római katolikus katedrális templom. Kiemelkedő mérföldkő  New York városábam. A New York-i Római Katolikus Érsekség érsekének a székhelye és a Fifth Avenue keleti oldalán található. Manhattan, Midtown néven ismert részében az 50. és 51. utca között található. A plébániatemplom  közvetlenül a Rockefeller Center szemben, és kifejezetten az Atlasz szobor felé néz.

Atlasz szobor

Az új székesegyházat James Renwick, Jr. tervezte a gótikus újjászületés stílusában. 1858. augusztus 15-én a katedrális sarokkövét lefektetették, a diocese árvaházától délre. Abban az időben a manhattani lakosság nagy többsége messze északon élt, arra volt a  népes terület. A székesegyház építése 1878-ban fejeződött be, és 1879. május 25-én szentelték fel, hatalmas arányai uralják a középkort.

Kattints a videóra itt!

Katedrális rövid története

 • Az érsek házát és parókiáját 1880-ban adták hozzá az eredeti katedrális épületéhez.
 • Keleti részén épült fel a Lady kápolna, 1901 és 1906 között épült fel, Charles T. Matthews tervei alapján.
 • A Lady Chapel színes üvegablakai 1912 és 1930 között készültek el.
 •  1927-ben és 1931-ben a katedrális felújításra került.
 • 1914. október 13-án bomba robbant fel a székesegyház északnyugati sarkában. Ez pánikot okozott, de nem volt súlyos sérülés, pár 18 hüvelyknyi lyukat tört ki a padlón.
 • 1915. március 2-án az olasz anarchista Frank Abarno és Amedeo Polignani a beépített titkos ügynök helyezett el bombát a székesegyházban. Amedeo Polignanit  Tom Tunney rendőr nyomozó küldte oda. Arbanót letartóztatta a rendőrség, Carmine Carbone,  Luigi Galleani a követőit pedig az otthonukban tartóztatták le, 6-12 éves büntetést kaptak.
 • Az 1950-es évben, valamint 1951 januárjában  fenyegető levél érkezett, hogy egy bombát fognak elhelyezni az egyik vasárnapi misekor, amikor nagy  a tömege, de nem történt semmi. Még öt fenyegetés érkezett 1951 és 1952 júliusa között. Július 12-én a telefon hang figyelmeztetett: “a gyönyörű katedrális Éjfél előtt felrobbantják”.
 • A katedrális kiterjedt helyreállítása 2012-ben kezdődött és 3 évig tartott, 177 millió dollárba került.
 • A főoltár alatt helyezkedik el egy kripta, ahol az érsekséget szolgáló figyelemre méltó katolikus személyek, vagyis New York érsekei és bíborosai vannak eltemetve. Az örök nyugovóra itt lettek elhelyezve.
 1. Edward Michael Egan (született 1932. Április 2. – meghalt  2015. Március 5.) bíboros a legutolsó személy jelenleg.
Edward Michael Egan

Egan bíboros-nál, röviddel az ebédelés után hirtelen rövid szívmegállás állt be, ami a Jézus és Mária Szentséges Kápolnájában történt 2015. március 5-én, csütörtökön. Meghalt 2 óra 20 perckor, miután a New York-i NYU Langone Kórházba szállították. Halála előtt az utolsó kenetet kapta meg a titkárjától, Douglas Crawford atyától. Halálát nyilvánosságra hozta az utódja, Timothy Dolan bíboros. Egan bíboros volt a 12. püspöke, a 9. érseke a katedrálisnak.

Timothy Michael Dolan a jelenlegi érsek (született 1950. Február )

Timothy Michael Dolan

 

Természetesen többször jártam már a katedrálisban, de karácsony napján most először. A barátaimmal mentünk a karácsonyi Rockettes show- ra a Radio City Hall -ba és előtte tettünk egy kis sétát és útba ejtettük a székesegyházat is.

A történet 2. része itt található, csak kattints a link-re ITT >>>

Remélem tetszett az írásom, így legalább tudod te is élvezni a
város adta erőt, pompát, lüktetést, csodát, vagy esetleg gyönyörűségét, valamint tudsz velem turistáskodni virtuálisan.
Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.
Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT a posztom végén.
Üdvözöllek!
Várlak újra!

2 comments on “St. Patrick Székesegyház

 1. Szia kedves Ági!
  Tátott szájjal néztem a videódat, még levegőt is alig vesz az ember, annyira elbűvölő az épület kecsessége, eleganciája. Szeretnék ott állni melletted és látni a saját szememmel, amit megmutattál. Melyik évszakban! Ez szinte mindegy! Egyszerűen “csak” ott lenni, megérinteni a világos márványt, leülni egy padba és élvezni a pillanatot! Köszönöm, hogy a Te szemeddel láthattam a székesegyházat! 🙂

  1. Kedves Zsuzska,
   Remelem,hogy ezt az erzest hamarosan megtapasztalod es ott ulunk bent a szekesegyhaz
   valamelyik padjan es csak amulunk,bamulunk es almodozunk.
   Varlak, csak gyere…udv., Agnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük