Sportlegenda: Tóth Géza

By on 2021.03.20.

Tóth Gézát már mint visszavonult sportember ismertem meg a húgán keresztül, mivel Ő az egyik legjobb barátnőm. Évivel sokszor mentünk fel a lakásába, vagy a szülői házukban találkoztunk. Az édesapjuk főzött finom ebédet és meg voltam hívva hozzájuk vendégnek. Ezek a vendégségek a nyári szezonban történtek, ebéd után kiültünk a lugasba és vártuk Géza jó humorú beszólásait, megjegyzéseit. Egyik alkalommal becenevet kaptam Tőle és attól a perctől kezdve így hívott. Ágnyecska lettem. A halála után kezdtem el használni ezt a becenevemet. Örökre megtartom, így is tudok emlékezni Gézára.

Amikor találkoztunk legtöbbször az anyajegyeimet szerette volna megszámolni, mivel van egy pár, de erre soha nem került sor.
2000 Szilveszterén az egyik főiskolai vizsgámra készültem nagy erővel, így nem terveztem semmit Szilveszter estére, csak tanulást. Kaptam viszont Tóth Gézától és a húgától egy szilveszteri bulira való meghívást, amit nem tudtam visszautasítani. Nagyon jól telt el az este. Örülök, hogy nem hagytam ki, Gézának fergetegesen jó volt a hangulata, rengeteget viccelődött, fel volt dobódva. Besétáltunk Szeged központjába éjfél után, majd vissza hozzá.

Volt alkalmam segíteni Neki egy egészségügyi problémáján, mivel akkor a MÁV Rendelő vezetőasszisztense voltam, így elő tudtam jegyezni az egyik rendelésre, mint VIP klienst. A doktornőnek bemutattam, hogy egy híres, visszavonult válogatott , olimpikon kézilabdázó szeretne hozzá jönni vizsgálatra. Mondhatom a láthatatlan vörös szőnyeget gurítottam előtt le, sőt külön szóltam a laboratóriumnak és a RTG részlegnek, hogy ki fog hozzájuk menni majd. Láttam nagyon jól esett Neki és nagyon megköszönte ezt a jellegű kiszolgálást. A doktornő hallott Gézáról, tehát ismerte a múltját, így még személyesebb volt a vizsgálata.
Nagyon sajnálom, hogy nem fordult hozzám, vagy orvoshoz 2004 – ben, mert akkor mai napig is élne.

Tenke Endre, Hirtelen nem is tudom hogyan kezdjek Gézára emlékezni! Sok kemény mérkőzést harcoltunk végig együtt, jó srác volt. A félpályáról három lépésből az ellenfél kilences vonalánál volt és keményeket suttyantott a dorozsmai jobbossal ? . Akkora tenyere volt, hogy a labda elveszett benne. Nagyokat lehetett hülyéskedni vele, én ezekre a dolgokra szívesebben emlékezem. Oroszul előadta nekünk a Beatlestől A Sárga tengeralattjáró című számot ? . Rengeteg közös élményünk volt. Lehetne mesélni napestig. Számunkra Ő nem halt meg ? , itt él a szívünkben, velünk marad örökké! “


Együtt játszottunk, utaztunk és a végén búcsúztunk

” Saliga János, A Géza !
Nagyon szerettem és igazán közel kerülhettem Hozzá ! Ha oroszul a
” zsoltij torpedóra” gondolsz Tenke Endre, annak születése szerintem Lengyelországban Suvalkiban történt. Ott született egy forró vizes medencében. Fazekas Laci Bácsival voltunk ott ?. Béke Szálló…. ahol megbeszéltük hogy sörözni kéne és gyors döntés született… 16 kőbányai ? Van egy gyermeke ha jól tudom. Itt vannak a leveleink amit írtam, kaptam Tőle még akkor mikor Deszken volt a szanatóriumban. Ha ismeritek a Lányát szóljatok, adom Édesapja leveleit ! Azután mentem Deszkre látogatni a Sziksós fürdő lett a vége. Azt sem feledem el, amikor elmesélte, hogy valahol valamilyen Ifi tornán, az utolsó percben Pesei Tibivel megbeszélték, hogy “csakagyoncsapjuk”, mert akkor már nyertünk és akkora taslikat osztott ki…. ? Géza oltotta a bírót, mert a sípszó mentette meg egy jó taslitól ?Sok sok emlék Róla.”

A dorozsmai nehéz tüzér.

Tóth Géza (1962–2004) kézilabdázó, olimpikon. A nyitórészben Szegedi és Tisza Volán válogatott bal átlövője volt, aki 42 éves korában hunyt el.

A Volánnal kétszer nyert magyar kupát (ekkor még MNK-nak hívták), 1982-ben és 1983-ban, 1988-ban a szöuli olimpián 4. lett (117-szeres válogatott volt) a magyar nemzeti csapat tagjaként. A kitűnő bal átlövő 1980-ban 18 évesen öltött először címeres mezt. Hazai sportpályafutását 1991-ben a Tisza Volánban fejezte be, majd a francia Lille együttesébe szerződött.

Tóth Géza (felső sor középen) a Volánban 11 évet húzott le.

Kattints ide

” Kővári Árpád, Tóth Géza egykori edzője,idézte fel emlékeit. Dorozsmai fiú volt, és mint a legtöbb srác, ő is futballozott . Nyurga, csontos srác volt, a futballpályáról eltanácsolták, így lett belőle kézilabdás. Nem volt egyszerű leigazolni, a Dorozsma csak nagy nehézségek árán engedte el. 16 évesen került hozzánk, 1980 és 1991 között játszott a szegedi csapatban. Kiváló lövőrepertoárja volt, védekezésben pedig meghatározó szerepet töltött be. A 3-as, azaz a legnehezebb pozícióban próbálta meg útját állni az ellenfelek támadásainak. Jó humorú, igazi csapatember volt, aki aktív pályafutása után sajnos nem találta a helyét. Fájó volt őt fiatalon elveszíteni, hiába próbáltak meg neki segíteni az egykori társak, sajnos ez sem sokat ért. ”

Lele Ambrus, a Volán egykori kitűnősége, emlékezett játékostársára . Öt-hat évet töltöttem vele egy csapatban. Jópofa srác volt, hihetetlenül jó adottságokkal, nagyon szerettem vele együtt játszani. Meccseket döntött el, védekezése pedig extra volt, sok csapat most is elfogadná őt. Nagyon sajnálom, hogy Géza már nincs közöttünk. ” A cikk írója Süli Róbert , 2010. 10. 27.

Árvai Béla is felidézte egyik emlékét. A játékostársaimnak, így Bartalos Zolinak, a csékának, Tenke Endrének, Buday Ferinek, Lukács Jánosnak, Oláh Bélának és a már sajnos elhunyt Szabó Sonkának is sokat köszönhetek. Rengeteget segítettek, sokat tanultam tőlük. De Lele Ambrus, Tóth Géza és Szabadits Zoli is nagy hatással volt rám. Kiváló játékosokkal játszhattam együtt, igazi klasszisok voltak. Emlékszem, milyen hatással voltak az említett kézilabdások ránk! Nem volt minden rendben a csapattal, nem szerepeltünk jól, mi azon gondolkodtunk, hogy elmegyünk, jött a megboldogult Tóth Géza, és azt mondta: „Maradunk!Nem volt ellenvetés, maradt mindenki, és ezután jöttek is az eredmények. ”

Kattints ide

Szöul, 1988. szeptember 28. Boldog magyar játékosok a Magyarország-NDK kézilabda-mérkőzés (18:17) végén a szöuli XXIV. Nyári Olimpiai Játékokon. A magyar férfi kézilabda válogatott a negyedik helyen végzett. Az álló sorban (b-j): Mocsai Lajos szövetségi kapitány, Kakas János, Tóth Géza, Iváncsik Mihály (7-es), Gyurka János, Bordás József, Fodor János, Kovács Péter (3-as) és Marosi László (6-os). A guggoló sorban (b-j): Csicsai Ottó, Hofmann László kapus, Bíró Imre kapus, Kovács Mihály. MTI Fotó: Németh Ferenc
A magyar olimpiai kézilabda válogatott tagjai. Tóth Géza (10) 
MTI Fotó: Németh Ferenc

X.Világbajnokság, NSZK,1982.02.23 – 03.07.
Középdöntő ll. csoport

Szövetségi kapitány :Faludi Mihály, Tóth Géza, Bartalos, Horváth G. Lele 5, Gyurka, Szilágyi , Szabó L 3, Kovács M, Kovács P8, Kenyeres 3, Vass K, Hoffmann ( kapus)

Válogatott játékosok rangsora
49. Tóth Géza
/Tisza Volán 1980- 1989

Az utánpótlás serlege 2015.02.12.

” A Tisza Volán SC elnöksége nem hagyja elsorvadni azt a szép hagyományt, hogy a legtehetségesebb utánpótlás játékosait megjutalmazza, ezért úgy döntött, hogy az elhalálozott volt kitűnő játékosairól nevezi el a serlegeket.
A 8–9 évesek Tisza Volán SC vándorserlegét a Metáll Üzletház Kft., a 10–12 évesek Szabó „Zsák” László emlékére alapított trófeáját a megyei kézilabda-szövetség, a 13–14-évesek Noel József vándorserlegét a KEKON Kft., a 15–16 évesek Tóth Géza kupáját Tóth József önkormányzati képviselő, s a 17–18 évesek Badó László emlékserlegét a Tisza Volán Zrt. ajánlja fel.”

Nyugodj Békében

R.I.P

Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet

Üdvözöllek!
Várlak újra!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük