New York City Ünnepi programjai

By on 2016.12.08.

A Holiday Season, Hálaadástól Újévig, New York City legmozgalmasabb időszaka.

Macy’s Thanksgiving Parade

A Macy’s NagyáruházHálaadás Napi Parádéjavezeti be New Yorkban az Ünnepi Időszakot. Ez a több mint 90 éves tradíció a világ egyik legismertebb parádéja. Manhattan utcáin milliók kíváncsiak a felvonuló hatalmas lufi figurákra, hírességekre, táncos és zenés fellépőkre. A Tv közvetítést szintén milliók követik évről évre.

Helyszín: A felvonulás a Central Parkból, a West 77. utcából indul. A Columbus Circle-nél ráfordul az 59 utcára, majd a Hatodik Sugárúton halad a 34. utcáig. A végállomása Macy’s Herold Square-n található nagyáruháza.

Időpont: november negyedik csütörtökje

Belépőjegy: ingyenes program

macys-thanksgiving-parade-hed-2012

Ice skating in New York

New Yorkban a korcsolyázás reneszánszát éli.

Helyszín: A három legromantikusabb korcsolya pálya a Rockefeller Centerben, a Central Parkban és a Bryant Parkban található. A  Central Parkban, az East 76th Street magasságában található Conservatory Water, közismertebb nevén Vitorláshajó Tó, is kedvelt, ingyenes korcsolyapálya, ugyan ez a lehetőség nem minden évben adott.

Időpont:november elejétől március elejéig

Belépőjegy: Bryant Park és Conservatory Water ingyenes, Rockefeller Center: $25-$32, Central Park: $12-$19

Holiday Train Show

A New York Botanikus Kert Karácsonyi Kisvasút Show-jánaka Haupt Melegház ad otthont. A kisvasút szerelvények miniatűr New York-i épületek között robognak. A 150 makett között szerepel a Macy’snagyáruház, a Radio City Music Hall, az Empire State Building, a Grand Central, a Flatiron Building, a volt Penn Station, valamint a hidak közül a Brooklyn híd és a Manhattan híd. A miniatűr épületek természetes anyagból, fából, tobozokból, fakéregből készültek.

Helyszín:New York Botanical Garden

Időpont:november közepétől január közepéig

Belépőjegy: $20-$25

Radio City Music Hall Christmas Spectacular

A New York-i karácsony legnagyszabásúbb és legismertebb produkciója, a Radio City Music Hall Christmas Spectacular a Rockette-k szereplésével. A Christmas Spectacular megtekintése egyedi élmény és az amerikai családok körében már tradíciónak számít.  Idén lesz a második alkalom, hogy elmegyek megnézni a műsort, December 24 -én este 5 órától, 94 $ a jegy ára.

Helyszín: Radio City Music Hall

Időpont:november közepétől január első hetéig

Belépőjegy: időponttól, ülőhelytől függ, $50-$550

Tipp: A jegyeket érdemes elővételben, az előadás előtt legalább egy hónappal megvásárolni, mivel a jobb/olcsóbb ülőhelyek nagyon hamar elkelnek.

Én kétszer néztem meg a műsort 2009 és 2016 – ban.

rockettes-550x300-500x273

Christmas trees around the City

A karácsonyfáknak se szeri, se száma City-szerte. A legismertebb és legszebb a Rockefeller Center karácsonyfája, melynek történetéről és titkairól ITT olvashattok.

>> Az első – papírgömbökkel, tobozokkal, áfonyafüzérekkel, konzervdobozokkal díszített – karácsonyfát a Rockefeller Center épületegyüttesén dolgozó munkások állították 1931 Szentestéjén. A gazdasági válság kellős közepén ezek a kétkezi munkások hálájukat fejezték ki a kicsiny karácsonyfával. Hálásak voltak, hogy a válság idején volt munkájuk és volt mit a családjuk karácsonyi asztalára helyezniük.

>> A Rockefeller Center fája a kezdetektől fogva patrióta volt. 1942-ben három, kisebb méretű fát állítottak a szervezők. A háborúban résztvevők tiszteletére a fák az amerikai zászló színeibe öltöztek. 1944-ben a fa az általános elsötétítés szabályainak megfelelően – a City valamennyi fájához hasonlóan – kivilágítatlan maradt. 2001-ben a fa ismét hazafias színekbe öltözött a szeptember 11-i támadás emlékére.

>>> A fagyújtás ceremóniáját először 1951-ben közvetítette a televízió. A két órás, élő műsor jelenleg az NBC csatornáján látható. A műsorban az adott év legnagyobb sztárjai, felfedezettjei szerepelnek. Állandó visszatérőnek számít a Radio City Music Hall tánckara, a Rockettes.

xmas-rockefeller-image

>>> Az idei, 2016 -os  fagyújtási ceremóniát Obama Elnök és családja nyitotta meg, vagyis közösen a két lányával és a feleségével gyújtották meg a fát.

A Washington Square Park karácsonyfája azért is különleges, mivel a Greenwich Village ad otthont a City legrégebbi karácsonyi tradíciójának. A Village karácsonyfáját 1924-ben állították fel először, 7 évvel megelőzve a Rockefeller Center fáját.

A Bryant Park gyertyagyújtási ceremóniáját revüműsor kíséri, jégtáncosok és énekesek fellépésével.

16744698-new-york-november-30-tourists-and-shoppers-visit-the-shops-stock-photo

Érdemes meglátogatni a Lincoln Center, a Wall Street, a Bloomberg Tower, a Lotte New York Palace Hotel és a Plaza Hotel karácsonyfáját is.

Időpont: Hálaadás Napja után gyúlnak fel a fények. A helyszínek honlapján érdemes utánajárni a pontos időpontoknak.

Belépőjegy: ingyenes program

Nosztalgia metrózás

A New York-i Közlekedési Vállalat és a New York-i Közlekedési Múzeum közös szervezésében évente sor kerül a nosztalgia metrózásra. December vasárnapjain, 8 nosztalgia szerelvény szállítja az utasokat Lower Manhattan és Queens között. A nosztalgia metrózás visszarepít a 30-as évek New Yorkjába. A vintage kedvelőinek kihagyhatatlan.

Helyszín: Indulás a 2nd Avenue megállóból, végállomás a Queens Plaza megálló. A vonatok a gyakorlat szerint az M metró vonalán haladnak.

Időpont:A pontos dátumot és az indulások pontos idejét november közepétől ellenőrizhetitek az MTA honlapján.

Belépőjegy: ingyenes program

nosztalgia-vonat-15170787_1145497715500181_8990984271765775260_n

UNICEF Snowflake ” Hópehely”

Az 57. utca és az Ötödik Sugárút találkozásánál függ az UNICEF hatalmas, 1500 kg-os, 8 ás fél méter magas, 16 ezer kristályból álló hópihéje. A dísz a remény, a béke és az együttérzés szimbóluma. >>> Az idén egy kicsit körülményesebb lesz megközelíteni, mivel az új megválasztott Elnök a Trump Tower épületben lakik és biztonsági okokból a blokk körbe le van zárva.

Időpont: november közepétől január elejéig

Belépőjegy:ingyenes program

manhattan-4435942493_fa9fb438f7_b-768x510

Holiday windows

New York City ünnepi kirakatait feltétlen vegyétek fel a megtekintendők listájába.

Helyszín:A legnagyszabásúbbak: Macy’s , Lord & Taylor  Saks , Tiffany&Co., Barneys, Bloomingdale’s, Bergdorf Goodman, Henri Bendel.

Időpont: az áruházak honlapján megtalálható

Belépőjegy:ingyenes program

macys-kirakat-4-20161202_150006_resized_1
Macy’s kirakata

Sixth Avenue Christmas Decorations

Ha időtök engedi, feltétlen sétáljatok végig a Hatodik Sugárúton, a Rockefeller Center környékén. Hatalmas karácsonyfa égők, játékhuszárok, üveggömbök várják a gyerekeket és a gyermeklelkű felnőtteket.

Időpont: november közepétől január elejéig

Belépőjegy:ingyenes program

manhattan-images

manhattan-dsc_0039

Christmas lights

Feltétlen sétáljatok végig az Ötödik Sugárút és a Park Avenue Midtown szakaszán. A Park Avenue különösen szép ebben az időszakban.

manhattan-01927

Caroling on the Steps

Persze, ha már a Park Avenue-n jártok, vegyetek részt a filmekből is jól ismert karácsonyi éneklésen a Saint St. Bartholomew’s templom lépcsőin.

Időpont:A pontos időpontot a templom honlapján megtalálhatjátok.

Helyszín:Park Avenue, 50.-51. utca között

Belépőjegy:ingyenes program

manhattan-img_0651-1500x1500-1024x1024

Holiday Under the Stars

Sokan nem rajonganak a bevásárlóközpontok iránt, különösen Karácsony táján. Ez alól a szabály alól kivétel a Columbus Circle-on található, Time Warner Center bevásárlóközpont, melynek karácsonyi csillagjátéka nemcsak a helybélieket, de rengeteg turistát is vonz évről évre. A fényjáték este öt órától éjfélig látható, hallható. >>> Itt jártam többször, mivel arra jártam angol nyelviskolába, tényleg gyönyörű.

Időpont: november közepétől január elejéig

Helyszín: The Shops at Columbus Circle

Belépő:ingyenes program

manhattan-img_6420-1024x765-768x574

St. Patrick Cathedral

A karácsonyi rohanásban mindenképp álljunk meg és térjünk be a Szent Patrik Katedrális magasztos falai közé. Tekintsük meg a szépséges Betlehemet és a templom ízléses díszítését. A City Singing at Christmas elnevezésű ingyenes koncert gyönyörű élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Időpont: változó, a honlapon megtekinthető

Helyszín: 5th Avenue, az 50. és 51. utca között

Belépő: ingyenes program

Tipp: a koncert este 7 órakor kezdődik. Nagy a tömeg, 6 óra után lehet helyet foglalni. Érdemes korán érkezni, ha részt akarunk venni ebben a felemelő, közönséget is aktívan bevonó élményben.

manhattan-3371406646_08ea4c4d2b

Rockefeller Center Plaza

A Rockefeller Center úgynevezett csatornakertje a harsonás angyalokkal szintén állandó szereplője a New York-i karácsonynak. Ne hagyjátok ki!

Időpont: november közepe

Helyszín: Rockefeller Center

Belépő:ingyenes program

Saks Fifth Avenue Holiday Light Show

A csatornakertből tökéletes rálátás nyílik a Saks Fifth Avenue Ötödik sugárúti frontjára, mely november végén Télpalotává alakul a látványtervezők keze által. A nézelődők minden negyedórában zenés fényjátékban gyönyörködhetnek. >>> Én is ámulva gyönyörködtem ebben a művészi alkotásban.

Időpont: november közepe

Helyszín: Saks Fifth Avenue

Belépő: ingyenes program

15107350_1138597846190168_832573082201761703_n-e1479925953402

Holiday Markets

Helyszín:A New York-i karácsonyi vásárok közül a legismertebb a Union Square, aColumbus Circle, a Bryant Park és a Grand Centralünnepi vására.

Időpont: november közepe

Belépő:ingyenes program

manhattan-15094335_1136603553056264_147340185650493358_n
Union Square

Grand Central Holiday Train Show

A New York-i Közlekedési Múzeum Grand Central Termináljában található szuvenír boltjának kisvasút kiállítása kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas időtöltés. A kisvasút szerelvények miniatűr New York-i épületek között robognak. A modellek között szerepelnek a Metro-North szerelvényei és vintage New York-i metrószerelvények is.

Időpont: november közepétől február elejéig

Helyszín: Grand Central Terminal New York Transit Museum

Belépő: ingyenes program

b5653fd8-5eb4-4f17-9203-67f0cd420d62-768x512

Santa Con

Az évente megrendezésre kerülő, dilinós Santa Con nem feltétlen tartozik mindenki kedvenc karácsonyi programjai közé. December második hetében kerül megrendezésre az éves Mikulás találkozó, melynek során közel 20 ezer, nemtől, kortól független Mikulás árasztja el New York utcáit és bárjait, nem feltétlen az egyszerű, gyermekien ártatlan örömöket hajszolva. A kissé ittas, gyakran kötekedő Télapók sokakban visszatetsző érzést keltenek, ennek ellenére, a program nagy sikernek örvend évről évre.

>>2016 December 10- én tartják ezt a napot, nagyon fontos, hogy nem minden bárba térhetnek be, így előtte nap este adja ki a szervező a térképet ahova be lehet térni a Mikulásoknak, a neve a szervezőnek Stefan Pildes, a szabályt a www.SantaCon.com weboldalon találják meg, minden évben történik letartóztatás nem megfelelő viselkedés miatt, 2015- ben csendes nap volt.

>>>Naughty or Nice ? Az idei év kérdése!

Időpont: december közepe

Helyszín:a Santa Con honlapján állandóan frissülő információ található a gyülekezési pontokkal kapcsolatban

Belépő:ingyenes program

12030539_1022141477836510_7206490948491226473_o-768x512

New Year’s Eve

A Times Square 1905 óta ad otthont a milliók bakancslistáján szereplő, világhíres, szilveszteri megaparty-nak. Az utánozhatatlan hangulat, a fellépő világsztárok, az éjfélkor leereszkedő gömb, az Auld Lang Syne keserű -édes dallamára táncoló-csókolózó párok képe ugyanúgy New Yorkhoz tartozik, mint az Empire State Building. Egyszer legalább részt kell venni a Times Square szilveszteri buliján. >>> Nekem is megadatott ez a lehetőség 2006 Január 31- én este 9 órától voltam ott, az volt a szerencsém, hogy nem volt hideg, de olyan tömeg volt, hogy igazán a térre nem jutottam be. Nekem nagyon borzalmas élmény volt, azóta nem jártam arra Szilveszter éjszakáján.

Belépő: ingyenes program

Tipp:Igazán ott akar lenni az ember a közepén, akkor már reggel 6 – 7 óra körül oda kell állni, de onnan sehova nem tudsz elmozdulni. Ilyenkor legalább egy millió ember ott tartózkodik.

tsq15-horizontal-5x7-768x549

A történet 2. része itt található, csak kattintson a linkre ITT >>>
A történet 3. része itt található, csak kattintson a linkre ITT >>>

Remélem tetszett az írásom.Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet. Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt majd a posztom végén.
Üdvözöllek!
Várlak újra!


6 comments on “New York City Ünnepi programjai

 1. Szia Amerika Hangja 😀
  Ezt a nosztalgia metrózást kipróbálnám… 😀
  Köszi,csodás szép a blogod!
  Kriszti

  1. Szia Kriszti, latod virtualisan itt tudsz lenni es kiprobalni a nosztalgia metrozast,koszonom hogy irtal,
   kivanok Kellemes Unnepet neked es a csaladodnak. Agnes, Amerika Hangja

 2. Szia Ági!

  Gratulálok a blogodhoz!
  Már be is tettem a kedvencek közé!
  Igazi fényfolt ebben a rohanó világban!
  Ebédszünetben is teszek majd egy kis sétát!
  Köszönöm szépen!
  Attila

  1. Kedves Attila,

   Nagyon orulok,hogy velem tartasz idonkent egy kis felfedezo utra,mert New York meger tobb miset is.
   Majd olvasd el a Rolam reszt es meg fogod tudni miert is kerultem ide. Pedig 1999-ben mint turista azt mondtam,hogy SOHA NEM JOVOK VISSZA, es itt elek kozel 10 eve. 2017.Majus 06-an toltom be a 10 evet. Az ido,hogy elreult,de legalabb tortent is velem valami.
   Udv., Agnes

 3. Remélem egyszer “newyorkcity boy” is leszek, ha eljutok oda 🙂
  Úgy látom értenek a banzájhoz lásd New York’s Eve . A korcsolyapályát is letesztelném.
  Hm..a blog után úgy érzem, mintha már jártam volna itt NY

  1. Kedves Daniel,
   Orulok,hogy igy erzel “Hm..a blog után úgy érzem, mintha már jártam volna itt NY”, csak azt tudom ajanlani,hogy mentsd el a link-t es nezzel be rendszeresen,mert rengeteg erdekesseget fogsz talalni, varlak nagy szeretettel es mindig hagyjal uzenetet.
   Koszonom a latogatasod.
   Agnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük