Liz Christy közösségi kert

By on 2017.04.25.

Nyilvános nyitvatartási idő:
Szombaton  12 és 4 óra között, egész évben.
Vasárnap  12 és 4 óra között, Májustól – Októberig.
Kedden és csütörtökön 12 és 6 óra között, egészen májustól októberig tart nyitva.

A Houston utca és a 2. Avenue között található a  Liz Christy Kert, ami New York első közösségi kertje. A Liz Christy Garden otthona a Manhattan legmagasabb Dawn Redwood fának, és ez volt az első kert, amelyet a Green Guerillas -k kezdeményeztek.
1985-ben Liz Christy Kertnek nevezték el az alapító tiszteletére, mivel 1985-ben elhunyt.

Hajnal Vörösfa, Dawn Redwood tree, Metasequoia glyptostroboides

A Hajnal Vörösfa viszonylag nem igényel nagy gondozást és gyorsan növekszik. Egy példánya Virginia Államban található, amely 30 év alatt elérte a 120 méter magasságot! Míg a fa hazája Kína, ahol mintegy 232 négyzetmérföldnyi területen található, de sikeresen ültethető a világ minden területén.

Kattints a videóra itt!


A foton látható, hogy milyen kis területről is van szó, be van ékelődve a magas épület oldala és a nagy forgalmú út közé. Teljesen véletlenül találtam rá, mivel mindig az út másik oldalán közlekedtem eddig. Most viszont az utam valahogy arra vitt és nagyon örülök neki, hogy odavetődtem.

 

Don Loggins

A Don Loggins a kert létrejötte óta tevékeny tagja a kerti közösségnek. Liz Christy a szomszédja volt az 1970-es években.

“Liz óriási támogató és jó motiváló volt. Nagyon tudta irányítani az embereket, hogyan dolgozzanak a kertben, és persze Ő is nagyon keményen dolgozott.”

Liz Christy a kert megalapítója, 1970- es években

A Columbia Egyetemen, a New York-i Egyetemen tanult. Christy érdeklődése a művészetektől és a várostervezéstől a botanikáig, az agronómia és a tájrendezésig terjedt. 1973-ban vezette a Bowery Houston Közösségi Farmkert létrehozását, a Green Guerillákkal közösen, egy közösségi aktivista csoporttal, akik javítottak az elhagyott nyílt tereken, és dolgozott a közös kertek létrehozásárért New Yorkban. 1974 és 1981 között New York-i székhelyű “Grow Your Own” rádióprogramot szervezte, amely olyan témákat vetett fel, mint a városi erdészet, a közösségi kertek, a közösségszervezése és tervezése, valamint a környezetvédelem. Ezzel párhuzamosan a New York-i Kormány Környezetvédelmi Tanácsa tagja is volt, és ennek a része volt az Open Space Greening Program, amelynek az első igazgatójaként dolgozott, ezt a pozícióját 1985-ben bekövetkezett haláláig végezte.

Ezeken a dolgokon kívül Christy technikai segítséget és képzést is nyújtott a mintegy 700 közösségi kert részére New York városában, és segített létrehozni hasonló programokat más városokban is. Kidolgozta a Citizen Street Tree Pruners tanfolyamot a City Parks Department együtt, és közoktatási programokat indított a városi fák gondozásában. Számos díjjal jutalmazták a munkáját, ezek magába foglalják a Városi Művészeti Társadalom Díját Urban Improvements részeként, vagy a Parks Council Award Community Service, valamint az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökség Region II Award díja és az American Forestry Association Urban Erdészeti Díjat.

Az eredeti Liz Christy közösségi kert tagjai.

A csoport később létrehozta a Green Guerillas-t, amely fákat ültettek és növények magjait vetették el üres helyeken szerte  New York -ban.

A Kert története

  • Az első évben, 1973- ban  a kertészek radar alatt dolgoztak, főleg a megüresedett Houston utca területén, virágok és gyógynövények ültetésével foglalkoztak. A város nem vette észre a kertet a következő tavaszig.
  • Az alapító tag, Don Loggins azt mondta, hogy a polgármesteri hivatal fenyegette a zöldségeskertet és a kertészetet. De Christy egy támadást szervezett. Felhívta a médiát, és elmondta a kert történetét.
  • Ez kompromisszumhoz és hivatalos elismeréshez vezetett a városházán. A kertet évente egy dollárért bérelte. Christy sikeresen alkalmazta a helyi szervezeteket, hogy megmentse a kertet, és új zöldterületet hozzon létre. A kertészetet politikai cselekvéssé változtatta.
  • Más közösségek látták a sikert a telken a Houston utcában, és elkezdték követelni, hogy a város kijelöljön nyílt teret a szabad helyekért. Minden új kert egy kicsit más volt, a terület konkrét igényeihez és szükségleteihez igazították, de mindegyik a Liz Christy kertjét modellezte le.
  • 1973-ban a város pénzügyi válsággal nézett szembe, és nem nagyon figyelt rá, hogy vannak elhagyott  területek, valamint gyakoriak voltak a kiégett épületek. Ráadásul a környéken hiányzott a park vagy a zöldterület, és a város nem akart költeni a kertek megőrzéséért.
  • Az alacsony bérleti díjak is vonzották fiatalabbakat, sok latin vagy ázsiai költözött erre. Bár az nem tetszett, hogy  tele volt a környék csavargóval.
  • Ennek a szomorú valóságnak a leküzdésére kezdte Liz Christy a kert létrehozását és  saját kezébe vette a dolgok irányítását. Neki állt rendbe tenni a földterületet. Ásott, ültetett,  zöldségeket és virágok kezdtek kibújni, fejlődni. Elkötelezte magát ennek a munkának és a helyiek egy csoportját is megkérte, hogy csatlakozzanak hozzá és hozzanak létre az üres telken egy kis paradicsomot.

Kattints a videóra itt!

Don Loggins beszél, a videó angol nyelvű!

  1. Az 1990-es évek közepén Rudy Giuliani az akkori polgármester azt javasolta, hogy több mint 100 kertet árusítsanak ki a legmagasabb ajánlattevőknek. További 600 kert megszüntetése volt a terve, hogy drága épületeket húzhassanak fel a kertek helyén, pénzé téve azokat.
  1. 2002-ben  egy új polgármestert választottak meg, aki Michael Bloomberg volt, és Eliot Spitzer a főügyész. Egy kompromisszumot jelentenek be, hogy tervezik mintegy 500 közösségi kert védelmét. Miközben az öt városrészben 153 különböző helyszínen 2000 darab alacsony bérű, megfizethető lakásokat hoznak létre.
  1. 2015-ben újabb háború, küzdelem alakul ki a Bil de Blasio polgármester és a közösségi kertek között, mivel véglegesen akartak 34 közösségi kertet megszüntetni, hogy  néhányat a megfizethető lakások építésére használják.

A történet 2. része itt található, csak kattints a link-re ITT >>>

Remélem tetszett az írásom, így legalább tudod te is élvezni a
város adta erőt, pompát, lüktetést, csodát, vagy esetleg gyönyörűségét, valamint tudsz velem turistáskodni virtuálisan.

Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.

Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT  a posztom végén.

Üdvözöllek!
Várlak újra!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük