Harlem,NY

By on 2016.12.18.

A 125.- ös utca és Morningside Avenue Harlem központja
New York- ban. Itt található a Szent József Római Katolikus plébánia. Ez a New York-i Római Katolikus Érsekség, aminek a címe 405 West 125th utca és a Morningside Avenue sarka. Ez a legrégebbi meglévő templom Harlemben, valamint a 44th utcai Manhattan-ben.

23829189_8cgSqTrVlj0t9hyowwVRpuCQTitFh7B6aNTa0afFybw

Szent József Római Katolikus plébánia.

Először is, 125.-i utca, forgalmas, nyüzsgő, valamint a kereskedelem központja is, a buszok tele vannak utasokkal, és találkozhatsz nyüzsgő emberekkel, akik mindenféle tevékenységgel foglalkoznak. A turisták, akik erre járnak, lehet kicsit csalódottak, hogy a sok kulturális élmény összezavarja őket, mert az utca egy nagy isteni kavarkád.

Azt javaslom, hogy nézd meg, majd a felsorolt helyeket, ha érdekel néhány művészeti és történelmi híres hely Harlemben.

 • Ez a  Studio Museum,

 • A Schomburg Center for Black Culture,

 • A Museum of the City of New York,

 • A Dance Theater of Harlem,

 • A Museo Del Barrio,

 • A Lenox Lounge,

 • Az Alhambra Ballroom,

 • A Malcolm Shabazz Harlem Market,

 • Az Afrikai Piac a 116.-os utcánál a bejárata,

 • Az Apollo Theater,

West 125.-i Utca, valamint a Adam Clayton Powell Jr. Blvd és a Frederick Douglass Blvd.között helyezkedik el.

 • A Cotton Club,

Blues & Jazz & Gospel Show. Sugar Hill, West side of 125th Utca

 • A Theresa Hotel,

125th Utca és Adam Clayton Powell Jr, Blvd-on

A két hires, hirhedt személy is szállt meg itt, Fidel Castro és Nikita Khrushchev és néhány templomot, amiket legfőképp feketék látogatnak.

Az afrikai piac

^84AAB1C748019C419DE145F0A461A5961893282D2F6A375580^pimgpsh_fullsize_distr

Ilyen jellegű cipőt csak itt ezen a területen találhatsz, mert ez jellemző viselet az afrikai kultúrában. Színesen, kihívóan, időnkét túlzásba is esnek, ami engem illet.

^910A3B695D0DADC86E893039833364B80774105B3C350B0485^pimgpsh_fullsize_distr

Híres Emberek szobrai Harlemben

Ez az emlékmű tiszteleg a halálbüntetés megszüntetéséért harcoló író, szónok, és könyv kiadó tulajdonosának, Frederick Douglass-nek.

Frederick Douglass, 110 -es Utca, 8 Ave

Ez az emlékmű Harriet Tubman  előtt tiszteleg, aki két másik nő társával elindította a nőjogi mozgalom kidolgozását, a női jogok törvényének megalkotását és javasolta az alkotmánymódosítást, ami biztosítja a női szavazati jogot.

Harriet Tubman, 122 -es Utca és St, Nicholas

Adam Clayton Powell, Polgárjogi aktivista, Politikus, Lelkész. Az első afro-amerikai férfi, akit megválasztottak a Kongresszusba, 1945 ás 1971 között, volt az Oktatási Bizottság Elnöke is.

Adam Clayton Powell, a szobor Adam Clayton Powell Jr. Boulevard és a 125th Utcán található

A 125.- ös utcán végig sétálva láthatunk hip-hop stílusú ruhába öltözött fiatalokat, ananász mintás pólót, vagy Obama elnök fotóját viselő személyt. Több helyen kint ülnek a jósnők, akik a sorsodat megmondják, speciális borbély szalonokat, edző cipőt áruló bodegákat, és olyan utcai árusokat akik afrikai stílusú termékeket, szappanokat, speciális füstölőket , olajokat árusítanak. Valamint házi készítésű kakaóvajból készített termékeket,  és ezek mind az afrikai, vagy karib -tengeri tradíciók alapján készültek.

Ez nagyon színes, hangos és illatos, szagos,  fűszeres egyveleg. Tradicionális afrikai öltözetben, felékszerezve, színekben pompázó telt idomú asszonyságok, hangosan beszélő férfiak az utcán. Az utcai ételárusok, akik ismerik egymást, sőt legtöbbször a vevőket is, egész szoros barátságok kötődnek, segítenek egymásnak a portékájuk árusításában is. Taxik tömkelege, több helyen megáll a Metro és a Metro- Noth vonat is. Főleg nyáron találkozhatunk fagylalt árusokkal, vizet árulókkal, rengeteg Újságos standok vannak. Valamint reklámcédulát kezedbe nyomó személyekkel is összefuthatunk. Igazán nevezhetem Fekete Afrikának a 125 -ös utca Nyugati oldalát, West side- ot, amin ha tovább haladsz akkor  a Central parkot éred el, azon átsétálva megérkezel a 125- ös utca Keleti oldalára, az East side -ra. Ezt már Spanyol negyednek  ismerik. Művészi graffitiket is láthatunk mindenfelé. Általánosan biztonságosnak lehet mondani ezt a környéket és egyre több fehér ember is költözik Harlembe.

Metro – Noth, Harlem vonal
Harlem vonal
Metro vonal

Nem a városnézés helye, hanem a tapasztalat szerzés helye. Megtapasztalhatod az emberiességet és a New York-iak mindennapi életbe bele láthatsz. Még mindig több sötét arcot láthatsz, mint  fehéret a tömegben. Ez az élet néha nyers, máskor finomabb, de mindig igazi.

Remélem tetszett az írásom, így legalább tudod te is élvezni a
város adta erőt, pompát, lüktetést, csodát, vagy esetleg gyönyörűségét, valamint tudsz velem turistáskodni virtuálisan.
Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.
Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT a posztom végén.
Üdvözöllek!
Várlak újra!

2 comments on “Harlem,NY

 1. Szia Ági! nagyon profin állítottad össze.Csak gyorsan végig futottam rajta, de azon is elcsodálkoztam, honnan tudtál olyan technikát elsajátítani, hogy a meglévő képben behozol egy újjat, mint a TV hirdetésekben.
  Én még a régi Twin towersbe voltam, ami félelmetes volt. Nem élveztem a 101 emeleten magam,mert erős szél volt és érződött a kilengés is amikor még felmázhattunk még pár emeletet a szabadban. De érdekes világ a New York! Ügyes vagy!

  1. Kedves Iringo,

   A You tube video editor szolgaltatasat hasznalom, es pillanatok alatt kesz van a video,
   ha erdekel,akkor megmutatom neked, nem ordongos dolog. Egyebkent koszonom,hogy beneztel
   hozzam es nagyon orulok neki.A One World Trade Center Freedom tower-je,
   ami kilato egyben, valamint etterem es bar van meg a 101 es a 102 emeleten, nagyon
   biztonsagos, es semmi rossz erzesed sem lesz.

   Gyere maskor is, vagyis latogassal be a blogomra.
   Udv.,
   Agnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük