Central park zenélő órája

By on 2017.03.06.

George Delacorte Zenélő órája a Central parkban

Kattints rá a videóra!

George T. Delacorte Jr.,

1894. Június 20. született – meghalt 1991. Május 4. Az egyik Amerikai magazin kiadója volt, New Yorkban született és ott is halt meg 97 éves korában. A Columbia Egyetem Öregdiákja volt 1913-ban. Delacorte pénzt adományozott az egyetemnek. Majd az Egyetem  díszdoktorrá avatta 1982- ben. Megalapította a George T. Delacorte Központot, ami a Magazin újságírást támogatta. Pénzt adományozott, hogy létrehozzák a Delacorte Színházat a Central Parkban,Delacorte Zenélő órára, az Alice Csodaországban szobor együttesre, a Vihar nevű szoborra és a Rómeó és Júliára, valamint a szökőkútra, ami a Városháza Plazánál található.

Alice Csodaországban

Rómeó és Júlia
Városháza Plaza szökőkútja

A második felesége Valerie Delacorte volt, aki Hídvéghy Valériaként született 1914. Júniusban, Budapesten és meghalt 2011. Júliusban 97 évesen, Palm Beach Gardens. Fontos információ az is, hogy az első férje pedig a magyar származású  Pascal Gábor volt (Gabriel Pascal).  Legsikeresebb munkája a Pygmalion volt, amiért Pascal  Oscar díjra jelölést kapott, mint rendező. Később adaptálta Shaw művét a Major Barbara (1941) és a Caesar and Kleopatra (1945).

Valerie Delacorte, Lánykori neve: Hídvéghy Valéria

Pascal Gábort (Gabriel Pascal)

Milyen érdekes, hogy a zenélő óra kapcsán rátalálhatunk magyar származásra is.

George T. Delacorte– ról nevezték el az órát.  Egy szezonális harangjáték, ami minden fél órában felhangzik. Ez az egyik legnépszerűbb látványosság a Central Parkban. Az óra tetején egy  torony áll és rajta a harang, amit két bronz majom kalapáccsal üt. Ez alatt pedig fémből kiöntött állatok mennek körbe. A pingvin dobol, a víziló hegedül, a medve csörgődobján dobol, harmonikán játszik az elefánt, a kecske sípol, és a kenguru kürtöl. Az állatok a toronyban  körbe – körbe mennek és  szezonálisan változtatják a 44 dallamot. Gondnokság dolgozói felügyelik és ellenőrzik az órát, hogy segítsék megőrizni az óra eredeti állapotát. Az elektromos rendszer gondos figyelmet igényel, körülbelül 30 biztosítékot kell kicserélni egy hideg téli időszakban.

Bent a Central Parkban található a ” Wildlife Conservation ” Központnál és itt hallgathatod meg az óra hangjátékát, bemenni oda a Fifth Avenue -n a 64.-es utcánál tudsz.

Most idén jutottam oda, hogy meg is hallgassam az órajátékot, igazán nem tudtam sokat róla. A barátnőmmel, Marikával nosztalgiáztunk a Central parkban és ő mondta, hogy hallgassuk meg. Így sikerült videóra is felvenni, hogy látványosabb legyen az egész és élvezhető legyen bárki részére.

Remélem tetszett az írásom, így legalább tudod te is élvezni a város adta erőt, pompát, lüktetést, csodát, vagy esetleg gyönyörűségét, valamint tudsz velem turistáskodni virtuálisan, vagy csak érdekes történetekről olvashatsz itt, mint most ez is az.

Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.

Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT  a posztom végén.

Üdvözöllek!

Várlak újra!


2 comments on “Central park zenélő órája

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük