Central park velem

By on 2017.10.24.

New York „ A sosem alvó város”

A Central Park, egy 3,41 km² területű nyilvános park Manhattan szívében, New York városában. A Central Park az 50. utcától, a város kereskedelmi negyedétől egészen a 110. utcákig, vagyis a Harlemighúzódik. A parkba sétálni, kocogni, görkorcsolyázni járnak a helyiek és a turisták. A Central Park már elmúlt 150 éves. Mivel rengeteg filmben és tévésorozatban látható, a világ egyik leghíresebb parkja.

A Central park fotókban megjelenítve!

A parkot Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux tervezték. Bár nagy része természetesnek tűnik, valójában gondos tervezés eredménye, több mesterséges tó, sétány, két korcsolyapálya, egy vadaspark és több, sportolásra használható füves terület és játszótér található itt. A vándormadarak gyakran megtelepednek a parkban, ezért a madárbarátok is szeretnek itt tartózkodni. A kocogók, biciklisták és görkorcsolyázók körében népszerű a parkot körülvevő 10 km hosszú út, különösen hétvégenként és este 7 után, amikor az autóforgalom be van tiltva.
Látnivalók

Konflisállomásműködik itt. A Park keleti határát képező Fifth Avenuen, azaz Ötödik sugárúton a tehetős emberek élnek. Ugyanezen az oldalon, a 70-es utcák magasságában található a világhírű Metropolitan Múzeum és több utcával feljebb a Guggenheim Múzeum. A Park túlsó oldalán kialakított útvonalon a Central Park West található (magyarul a Central Park Nyugati Oldala), és többek között a Dakota-ház, amely előtt lakóját, John Lennontgyilkolták meg.

A Sheep Meadow a legcsendesebb rét: tavát kedvelik a romantikus párok, a csónakázók. A labdajátékok szerelmesei a Great Lawn részt látogatják, a kocogók a Reservoir (víztároló) körül futnak, madarak barátai pedig a Ramble körzet törzsvendégei.

Nyaranta ingyenes koncertek és Shakespeare-előadásokszórakoztatják az odalátogatókat a Lincoln Centerszervezésében. Télen korcsolyázni lehet a Wollman-pályán.

Szobrok
Az évek során 29 szobrot állítottak fel.
  • Az első szobrok írókat és költőket ábrázoltak, és a később Irodalmi Sétány néven ismert sétaösvény mellett állították fel őket.
  • A Bethesda terasz Vizek angyala című szobrát Emma Stebbins alkotta 1873-ban. Ez volt az első olyan szobor Amerikában, amelyre egy női művész kapott megbízást.
  • 1926-ban állították fel Balto, az előző évi alaszkai szérumfutáskor híressé vált szánhúzó kutya szobrát, ami a turisták körében az egyik legkedveltebb szobor, feje fénylik, mert rengetegen megsimogatják.
  • A legidősebb szobor a „Kleopátra tűje”, ami valójában III. Thotmesz fáraó egyik obeliszkje, és az egyiptomi kedive ajándékozta New York városának.
  • A víztározó és csónakázótó mellett az Alíz Csodaországban című meséből ismert Alíz szobra látható, amely a gombán ülő kislányt a macskájával együtt ábrázolja.
  • Az Ötödik sugárút és a 110. utca közelében áll Duke Ellington emlékműve, mely Robert Graham alkotása, és 1997-ben avatták fel.
  • 1872-ben avatták fel John Quincy Adams Ward szobrászművész William Shakespeare-ről mintázott szobrát.
Bűnözés

Bár a Central Parkot gyakran a nyugalom oázisának tekintik a

„sosem alvó város”-ban, valaha köztudottan veszélyes volt, főként éjszaka. A park rossz hírneve jórészt aktualitását vesztette. A New York-i Rendőrkapitányság felosztásában a Central Park külön körzetnek számít, a parkban történő legtöbb bűnesetet nem idegenek sérelmére követik el, hanem ismerősök egymás ellen.

Remélem tetszett az írásom, így legalább tudod te is élvezni a
város adta erőt, pompát, lüktetést, csodát, vagy esetleg gyönyörűségét, valamint tudsz velem turistáskodni virtuálisan.
Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.
Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT  a posztom végén.
Üdvözöllek!
Várlak újra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük