Irán, vagy Perzsia

By on 2017.10.31.

Mohammad Reza Pahlavi, 1919. október 26. – án született Teheránban, Iránban, majd meghalt 1980. július 27.-én Kairóban, Egyiptomban. Ő volt 1941. szeptember 16-tól Irán Sahja, 1979. február 11-ig. Amikor is az Iráni Forradalom megdöntötte uralmát.

Mohammad Reza Pahlavi

Noha az országot a helyiek már legalább az Akhaimenida időszakban, vagyis az Óperzsa Birodalom óta Iránként is ismerik, nyugaton 1935-ig csak a Perzsia elnevezéssel illették. 1959-ben Mohammad Reza Pahlavi Irán sahja bejelentette, hogy mindkét megnevezés használható.

Irán, vagy Perzsia találkozása egy magyar lánnyal, vagyis Velem, itt New York városában!

2012 -ben egy nagyon rövid időre voltam alkalmazottja ennek a hölgynek, aki akkor volt 96 éves. Öt gyermek édesanyja volt és egy nagyon gazdag, sikeres Üzletasszonyt ismertem meg benne. Fenntartott egy Multimilliomos Birodalmat még olyan idősen is. Nem tudtak az eszén túljárni, mert azért próbálták kijátszani akár a családtagjai is.

Tehát 1916 -ban megszületett Molouk Perzsiában, vagyis Iránban, zsidó perzsaként. 1932 -ben, vagy 1933 -ban feleségül ment egy nagyon gazdag, szintén perzsa férfihoz, aki Tőle 10 évvel volt idősebb. Ekkor még csak 17 éves, de hamarosan megszületik az első lánya, majd követte még négy gyermek, akik egymás után sorba jöttek. Így 35 éves korára már nagy családos anyukává válik. A férjének üzleti kapcsolatai voltak Európában, mint Párizs, és London.

Ez a két Európai főváros jelentős szerepet játszik Molouk életében a későbbiekben, sőt éltek is hosszú éveket az Iráni Forradalom megalakulása után. Hat nyelven beszélt, mint Angol, Francia, Német, Perzsa, Arab, Zsidó nyelven és nagyon szépen festett, persze hobby- ból, valamint szerette az értékes festményeket, amiket gyűjtött is, valamint az igen drága műkincseket. Például gyönyörű Kínai porcelánjai voltak. A férje 2002 -ben halt meg 96 évesen és Molouk is tervezte, hogy szeretné megérni a 100 évet. Összességében nem szedett gyógyszert, hanem vitaminokat, természetgyógyászati termékeket, igazán orvoshoz sem járt. Amikor én megismertem, akkor épp három nagy lakóépületet mondhatott magáénak, persze az egyéb üzleti kapcsolatai mellett. Négy lánya volt és egy fia, de sajnos a megismerkedésünk idején vesztette el hirtelen a sorban a harmadik lányát.

Múzeum is lehetett volna a Perzsa hölgy háza

Ő ismertette és szerettette meg velem a Turmeric nevű fűszert, ami a Kurkuma. Minden ételbe beletette, és mondta azt is, hogy az egyik legjobb fűszer, ami segít a fiatalság az egészség megőrzésében. Nagyon egészségesen és mértékletesen étkezett, semmi félrelépés, valamint az étkezések időpontja is mindig a megszokott és pontos időben történtek. Teljesen ellátta magát, csak felügyelni kellett, és kiváló memóriája volt. Nagyon kemény asszony volt, mondhatom Vas Lady- nek is. Kifelé semmi érzelmet nem mutatott, inkább úgy látszott, hogy közömbös, vagy érzéketlen, főleg a családja előtt viselkedett így. Amikor este lefekvés előtt kicsit beszélt velem, akkor láttam, hogy van szíve és tud sírni is. Titokban törölgette a szemeit, persze láttam, de nem szóltam neki, hagytam hagy sírja ki magát. Mire a lefekvésre került a sor, addigra visszatért az a határozott, kemény nő.

Sajnos nem sikerült a terve, mert 2014- ben szűkebb családja körében egy étteremben a Karácsonyi ünnepek előtt vacsora közben infarktust kapott. Onnan szállították kórházba és 98 évesen életét vesztette. 2015 Március végén töltötte volna be a 99 -ik évet. Két évvel hamarabb halt meg a 100 – ik születésnapja előtt. Az épületeket eladták, és mindent szétosztottak a gyerekek, unokák és dédunokák között. Azt hallottam, hogy halála után ment a nagy veszekedés a nagy vagyon felett.

Upper East side, 72 utca,1 Ave

Ez volt az egyik épület, ezt mutatom be, mivel itt lakott három gyermeke. Ez egy 21 szintes épület 165 lakás található benne, 1961- ben épült. Molouk nem az első tulajdonos volt, Ő is átvette már az előző tulajdonostól. A második épület a 84 -es utcán a York Avenue volt, itt egy lánya lakott, valamint a harmadik épület a Lexington Avenue 63 utcájában, ahol még egy lánya lakott. Az a lánya, akit elveszített 2012 -ben, Ő Kaliforniába költözött fiatal feleségként.

A 6 szobás, 6 fürdőszobás házát  $ 2,450,000 adták el, 2017 Szeptemberében, 1925- ben épült, ha bérelni szeretnénk, akkor havonta $ 8069 lenne.

Itt láthatod már az eladásra felkészített házat.

Főbejárat, de ezt nem használták

Földszinten a lépcső alá volt beépítve
Étkező
Nyári nappali szoba
Konyha, valamint az oldalsó bejárat, ezt használták

Az emeleti folyosó
Egyik szoba fent
Itt fürdőt, mivel ide be tudott állni és ülni.
A férje halála után ez a szoba lett a hálószobája
Ez volt használva a mindennapokban
Dolgozószoba
Én ezt a fürdőszobát használtam, ez volt a házaspár hálószobájában

Mindenféle javítást, szerelést, átalakítást az 1 Avenuen lévő épület házfelügyelőjének kellett megoldani, és megtalálni a megfelelő mestert. Sok probléma volt, mivel a ház nem volt igazán karbantartva. Öreg, elavult  fűtés, a vezetékek, elektromos szerelvények.

Nyugodjon Békében – Rest in Peace

Remélem tetszett az írásom, így legalább tudod te is élvezni a
város adta erőt, pompát, lüktetést, csodát, vagy esetleg gyönyörűségét, valamint tudsz velem turistáskodni virtuálisan.
Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.
Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT a posztom végén.
Üdvözöllek!
Várlak újra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük