A véletlen félreértés

By on 2017.04.17.

Amikor az ÁLOM valóra válik.

John Farbert 2011 óta ismerem személyesen, mivel a húgát gondoztam éveken át. Azt tudtam, hogy nagy céget vezet, de azt nem hogy ekkorát, majd láthatod miről is van szó.

Most inkább arról írnék mit mesélt róla a testvére. A testvére neve Judith Brichta, született Judith Farber. Ő róla itt most nem írok, csak ennyi információt adok meg, hogy tudjad milyen kapcsolatban voltak ők.

Dr.John Farber

Az időben vissza kell menni 1948 -ig, amikor a Farber család egy éjszaka leple alatt menekül el Temesvárról az üldözés, megtiprás elől. Az édesapa az előtti napokban szabadult ki a börtönből, mivel nem akart behódolni a hatalomnak. Elvették a gyárukat és mondhatni földönfutókká váltak volna, ha maradnak. Ők más utat választottak és elhagyták az országot. John Farber 23 éves volt, Judith a húga 20- t töltötte be. A rokonok segítettek a szökésben és támogatták mindenben őket. Az útjuk Budapestre vezetett, itt töltöttek egy rövid időt, de mivel nálunk is orosz uralom volt így úgy döntöttek, hogy tovább fognak utazni és a következő állomás az Bécs lett.

Itt az útjuk ketté vált, John Izraelbe utazott, a család többi tagja maradt Bécsben. Izraelben kibucban lakott és dolgozott, nagy részt vett ki az új ország felépítésében, előre haladásában. Később Judith is követte, de ő nem akart a kibucban lakni, hanem a szülők béreltek egy lakást neki, ahova John is beköltözött. John itt megismerte a Mária nevű barátnőjét, akit feleségül akart venni. Nagy volt a szerelem, de az élet közbe szólt, mert Mária úgy döntött, hogy Amerikába, Kaliforniába akar élni és előre utazott. Megbeszélték, hogy John követi őt, de nem volt olyan könnyű, mivel hivatalosan akartak mindent intézni, nem mint egy menekült. Egyszer csak eljött a napja az Amerikai utazásnak, hátra hagyva Judithot Izraelben. Mivel ő ott megismerkedett a későbbi férjével John Brichtával és nem volt felkészülve az utazásra. Bár akart menni Amerikába, de Bécsbe tért vissza jóval később a szülőkhöz.

Tehát kövessük Johnt, megérkezik New York városába a család egyik régi baráti házaspárjához, Ők pedig a Kleyman házaspár, akik felkarolták és segítették volna a továbbutazásában. Mivel a terve az volt, hogy Kaliforniába utazik, akkor már jegyesévé vált Máriához. Közben jött egy bökkenő, mire megérkezett Amerikába, addigra az is kiderült, hogy a jegyese mást talált párnak. Felbontotta a jegyességet és útjára engedte Johnt, aki nagyon szomorú volt a hír miatt.

2011 – ben Judith elmesélte, hogy ő jó kapcsolatban maradt Máriával, sőt leveleztek, beszéltek telefonon, tehát mindenről tudtak egymásról. Azt tudtam meg, hogy nagy tévedés volt az új partner választása és bánta egy örök életen át, hogy elhagyta Johnt. Egyébként 2011- ben halt meg rákban a 80- as éveiben.

Leslie Kleyman lánya, Maya fogadta Johnt a reptéren, mivel a szülők barátok voltak otthon Romániában. Két lány utazott ki a JFK reptérre, Maya és John egyik másod unokatestvére és Maya ott a reptéren közölte a rokonnal, hogy ” ez a férfi lesz a férjem.” Meglátni és megszeretni, bár John erről nem tudott, az ő szíve épp össze volt törve.

Maya szülei nagyon sokat segítettek neki,  főleg a lányuk érzelme miatt is. Ott lakott náluk és mint családtagot fogadták Johnt. Maya mindenhova elkísérte és szép lassan pár hónap alatt a múlt feledésbe merült és bimbózott egy új szerelem. Maya akkor egy 17 éves vékony hölgy volt, mindenki úgy 12 éves formának gondolta. John pedig 27 éves magas helyes férfi volt. Teltek a hónapok szórakozással, tanulással, munkával, mert beállt Maya apja cégéhez dolgozni. Már majdnem egy éve jártak együtt amikor egy fontos estélyre voltak meghívva és John ajándék gyanánt vett egy pici, de gyémántköves gyűrűt Mayának. Ő a gyűrűt csak ajándéknak szánta és az este folyamán átnyújtotta Mayának minden hátsó gondolat nélkül. Pillanatok alatt nagy lett  a nyüzsgés körülöttük, mivel itt a leánykérés gyémántgyűrűvel történik. A teljesen véletlen félreértésből lett a házasság. Maya rögtön megmutatta a szülőknek, akik nagyon örültek a döntésnek és az este folyamán bejelentették a nagyközönségnek az eljegyzést. John csak értetlenül állt, és nem értette hogy mi történik. Egy kedves ismerőse magyarázta el, hogy az ajándéka mit jelent, így nem akart visszakozni és az est végére jegyessé vált.

Ezt a történetet Judith sokszor mesélte el nekem, ha ő hazudott, akkor én is hazudtam most. Küldött John egy mondatos táviratot a szüleinek Euróba:

” Eljegyeztem Mayat és gyertek hamarosan az eskűvőre.” 

Úgy emlékszem, hogy 1955 – ben házasodtak össze és még arra hogy rövid idő telt el a megismerkedés és az eljegyzés között.

2015-ben ünnepelték a hatvan éves házassági évfordulójukat. Született négy gyermekük, akik Sandy, Debby, Michael és Claudia. Maya 1935- ben született, John pedig 1925 -ben.
Maya két éves volt amikor a szülei elhagyták Romániát és Nicaraguába költöztek, Maya ott nőt fel és 12 éves korában költöztek át Amerikába. Maya folyékonyan beszél spanyolul és angolul, de a magyar nyelvet csak töri, érteni érti amit mondanak neki, de nem sok szót tud magyarul. John szülei német származású zsidók voltak, így Johnnak a magyar az nem anyanyelve.

Folytatás következik!

Igaz most valaki életét meséltem el röviden, találsz több Love Story- t, ha kalandozol itt az oldalamon.  

A történet 2. része itt található, csak kattints a link-re ITT >>>

 

Remélem tetszett az írásom, így legalább tudod te is élvezni a
város adta erőt, pompát, lüktetést, csodát, vagy esetleg gyönyörűségét, valamint tudsz velem turistáskodni virtuálisan.

Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.

Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT  a posztom végén.

Üdvözöllek!
Várlak újra!


2 comments on “A véletlen félreértés

    1. Koszon, hogy szakitottal idot ra es elolvastad,valamint azt is,hogy hagytal uzenetet.
      Udv., Agnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük