A sínek-pályák parkja

By on 2017.04.09.

A “High Line” Park

Kattints a videóra itt!

New York városa egy lineáris parkot akart létre hozni. A High Line (más néven a High Line Park) egy 1,45 mérföld, vagyis 2.33 km  hosszú használaton kívüli Vasút vonal volt, ami magasan vezet a föld felszíne felett.

Így a High Line teljes átalakítására került sor, és virágokat, különböző fákat, bokrokat, növényeket ültettek ki, bizonyos helyeken meghagyták a vasútsíneket. Olyan lett, mint egy légi Zöld út (Greenway), de sínek-pályák parkjának is nevezhető.

A High Line Park használaton kívüli déli része a West Side- on futó vonal, tehát a Lower West Side – nak hívják. A Gansevoort utcánál kezdődik, ami három blokkra van a 14 -es utcától, ez a Húsfeldolgozó ” Meat – packing “ kerület, amit Chelsea- nek neveznek. A másik vége pedig a West Side Yard,  a 34 -es utca közelében található. A Jacob K. Javits Convention Központ található itt, például minden évben itt rendezik meg a Nemzetközi Autó Show- t, vagy Hillary Clinton itt tartotta volna az Elnökké megválasztásának ünneplését.

Auto Show 2016

Az egész High Line hossza körülbelül úgy 30 utca, ami Tizedik sugárútig tart. Korábban délen, mint Spring – Canal utca részén is ment egy másik kis rész a 1960-as években, de lebontották 1991-ben.

A Város célja volt egy  városi park kiépítése a vasúti vonalon, ami 2006-ban kezdődött. Az első részt 2009-ben nyitották meg, majd a második szakaszt 2011-ben  és a harmadik egyben az  utolsó szakaszának  hivatalos megnyitója a nagyközönség részére 2014. Szeptember 21-én történt meg. Egy rövid csonkja a Tizedik sugárút és 30- as utca részén még mindig zárva van, de hamarosan megnyílik, tervezik 2017- ben, miután a Hudson Yard átépítési projekt befejezésre kerül.

Legelőször 2010- ben jártam ott, de akkor még a legelején tartott az egész project és a 20- as utcánál véget is ért. Bár már akkor is igen hangulatos volt, és lenyűgöző látványban volt részem. Utána 2014 – ben, majd 2015- ben mentem el az unokatesómmal, nekem is meglepetést okozott, nem csak neki. Akkor már komoly építkezések folytak a park két oldalán és az épületek gomba módra nőttek ki a földből. Azon az őszön egy kedves ismerősömmel is felmásztam a magasban lévő parkba. Nagyon szép volt és gondozott a parkos részek. Majd most egy hete 2017 Márciusában döntöttem úgy, hogy megnézem mi történt azóta. Megint nagy volt a változás, legfőképp az új metróállomás megnyitása, és ezzel végig lehet menni a megtervezett útvonalon, bár még folynak az építkezések, de a vége felé tartanak. Az egy kicsit rossz, vagy is hátrányosan mutatja be a High Line-t, hogy gazos, nem volt kitakarítva a bolondos tél miatt az  elpusztult növények. Nyáron pedig a meleg szárítja ki a növényzetet, de attól függetlenül csodálatos parkot hoztak létre. Igazán jó ötlet volt.

Tavasz megérkezik, akkor ilyen a park

Pompájában a park

Rügyező fák

A történet 2.része itt található, csak kattints a link-re ITT >>>

A történet 3.része itt található, csak kattints a link-re ITT >>>

Remélem tetszett az írásom, így legalább tudod te is élvezni a
város adta erőt, pompát, lüktetést, csodát, vagy esetleg gyönyörűségét, valamint tudsz velem turistáskodni virtuálisan.
Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.
Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt
majd ITT a posztom végén.
Üdvözöllek!
Várlak újra!

2 comments on “A sínek-pályák parkja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük