Vadaspark, Szeged

By on 2022.03.21.

Aranykezű tamarin

A Szegedi Vadaspark Magyarország egyik legfiatalabb állatkertje, és egyben a legnagyobb területű is. Elsősorban ritka, veszélyeztetett fajok tartására szakosodott, különösen kiemelkedő a park dél-amerikai állatokat bemutató része. 1989. május 28-án megnyithatta kapuit a nagyközönség előtt, akkor még mindössze 3 hektáros bemutatóként.

Liszt-majmocska,Vadaspark jelkép

1994 – ben 5,5 hektáros Dél-Amerika parcella nyílt meg. Ez a bemutató ekkor egyedülálló volt hazánkban, mivel az állatokat terjedelmes, többnyire villanypásztorral határolt kifutókban mutatták be.

A Dél-Amerika-rész azóta is folyamatosan bővül, első lépése a pókmajmok erdejének kialakítása volt, amelyet mindössze néhány szál elektromos vezeték határol.

1997-ben készült el két majom-sziget, melyeken fehérkezű és bóbitás gibbonok, valamint sziamangok kerültek elhelyezésre.

Kattints ide itt!


2000-ben fejeződött be az araház és -röpde építése valamint elkészült a japán makákók hatalmas, természetes erdei kifutója és a kiangok férőhelye.

A 2001-es év igazi szakmai szenzációja volt, hogy a sörényes farkasok szaporodtak a parkban. A hiúzoknak több mint ezer négyzetméteres kifutót készítettek, és ezen a területen kezdődött meg a tanösvény kiépítése is.

A madarak – hóbaglyok, parlagi és rétisasok, hollók – közül szinte minden évben tágas röpdébe költözhetett valamelyikük.

2002-ben újra jelentős szakmai sikert jelentett, hogy a fekete bőgőmajmoknak is kölykük született. Ebben az évben készült el a hópárducok tágas férőhelye, ahol azóta a pár már kölyköket is nevelt.

2003-ban korszerűsítették az egykori majomházat, amelyet az Atlanti Esőerdő házává alakítottak.

Vadaspark térképe

2004-től sorra épültek az állatok megfelelő teleltetését szolgáló épületek. Elkészült az Ázsia-ház, mely a majomszigeteken élő gibbonok és wanderuk belső férőhelyéül szolgál. Majd felépült a Dél-Amerika-ház, melyben a bőgő- és pókmajmok, a tapírok és a vízidisznók kaptak szállást.

2005-ben az Afrika-részen épült ház és kifutó az újonnan érkezett oroszlánoknak, valamint külön épület és kifutók a szurikátáknak és a sarkantyús teknősöknek.Gazdagodott a park gyűjteménye: az Oroszlánházba foltos hiénák érkeztek, a kínai vízi őzek pedig tágas erdei kifutót kaptak.

2006-ban tovább bővült az Afrika-rész: Madagaszkár-ház és Flamingó-ház épült.

2007-ben került átadásra a Jaguár ház és kifutó, valamint felújításra került a Zoosuli/terráriumház.

2008-ban megnyílt az új Főbejárat, valamint az afrikai rész is bővült gepárd, cerkóf, tompaorrú krokodil és pintybemutatóval. Szintén ekkor került átadásra a rozsomák kifutó.

2009-ben pedig szibériai tigris ház és kifutó, valamint észak-kínai leopárd kifutó épült.


Eurázsiai hiúz

2010-ben szürke farkas, vidra, aranysakál kifutók és madárröpdék, hangyász és pókmajomkifutók,

2011-ben pedig a Zsiráfház került átadásra.

2012-ben Pingvinbemutató, Ázsia-ház felújítása új kifutókkal ködfoltos párduc, binturong, kis panda kifutó,

2013-ban borjúfóka bemutató, Etióp-bemutató (füles és fehérhátú keselyűk, dzseláda páviánok és szirti borzok) épült.

2014-ben kültéri terráriumokban a világ harmadik állatkertjeként rákosi viperát mutat be, emellett felépült egy nagy, hazai szarvasfajokat és muflonokat bemutató kifutó is.

2015-ben a barna medvéknek, valamint tarvarjaknak és mormotáknak otthont adó helyek épültek.

2016-ban fakúszó sülökkel és társas prérikutyákkal gazdagodott a gyűjtemény.

2018-ban a Modern Városok Program keretében ázsiai elefánt ház került átadásra, a bemutatóban pápua szarvascsőrű madarak, kiskarmú vidrák is láthatók.

2020-ban zergék érkeztek.

Örökbefogadók Fája

Sok állatnak van “gazdája”.

Ezzel a támogatói formával már sokan segítettek, hogy minél magasabb szinten tudják biztosítani az állatok ellátását. Ráadásul ki ne szeretne egy zsiráf vagy egy elefánt boldog gazdája lenni? Sokan nemcsak adományként fogták fel, hanem egyfajta ajándékként adták tovább az örökbefogadói oklevelet szeretteiknek, vagy akár kollégáiknak is. Most viszont még nagyobb a tét, ezekre a felajánlásokra most még nagyobb szükség van, hiszen az állatok védelme minden körülmények között prioritás.

Háziállatok és az akvárium-terráium lakói

Dél-Alföldi Tanyaudvar Megismerhető itt mangalica és a rackajuh mellett a magyar tarka szarvasmarha és a szamár is, valamint a házinyulak, a tyúkok és galambok. A magyar kutyafajtákat a mudik képviselik.

rackajuh

Különféle hüllők – például gabonasikló, vörösfülű ékszerteknős –, kétéltűek – például mexikói axolotl, agavarangy – és ízeltlábúak – például bütykös csótányok, – lakják.

Vörösfülű ékszerteknős

Különleges Fajok

A két gepárd, apa és fia az Európai fajmegmentő program keretén belül érkezett 2008-ban.

A világ egyik legkisebb krokodiljának, az afrikai tompaorrú krokodilnak is van itt terráriuma.

Kétpúpú teve csapat.

A rozsomák fogadja a látogatókat.

Szibériai tigrisekkel és észak-kínai leopárdokkal is találkozunk.

Látható a Celebesz szigetén őshonos alföldi anoa is.

A hópárducok, ez a veszélyeztetett faj már szaporodott is Szegeden, mégpedig 2005-ben és 2008-ban.

A afrikai sarkantyús teknősök is vannak.

A törpe vízilovak tágas kifutóban láthatók.

Kistestű Derby-kenguru, közepes termetű Bennett-kenguru.Derby-kenguru

Gyere térjél vissza máskor is, mindig fogsz találni érdekességet.Kérhetném tőled azt, hogy hagyj üzenetet, véleményt majd ITT a posztom végén.
Üdvözöllek!
Várlak újra!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük