Temesvárról az óceánon túlra eljutni

By on 2017.06.19.

Sokszor hallottam a történeteket, sőt mondtam is Judithnak, hogy meg kellene írni, mert BEST SELLER lehetne az Amerikai piacon. Tetszett az ötletem, de erre már nem került sor. Így most virtuálisan tollat ragadok és leírom amit tudok, mert vannak benne buktatók és érdekes részek.

 Ez fontos rész, hogy tudjad honnan indult el Judith a maga útján és jutott át az Óceán túlpartjára Temesvárról.

“Az időben vissza kell menni 1948 -ig, amikor a Farber család egy éjszaka leple alatt menekül el Temesvárról az üldözés, megtiprás elől. Az édesapa az előtti napokban szabadult ki a börtönből, mivel nem akart behódolni a hatalomnak. Elvették a gyárukat és mondhatni földönfutókká váltak volna, ha maradnak. Ők más utat választottak és elhagyták az országot. John Farber 23 éves volt, Judith a húga 20- t töltötte be.”

Az írásom végén megtalálod a másik két részt, ezek összetartoznak, egyben lesz a legjobb elolvasni.

Judith Brichta, Leánykori neve : Judith Farber

Bevezetésként megemlíteném, hogy 2011 Júliusától ismertem Judithot és a haláláig tartott az ismeretségünk. Általa ismertem meg legkedvesebb New York-i barátnőmet, Marikát, de itt ő róla nem írok. Judith nem volt egy könnyű esett, nagyon sok borsot tört az orrunk alá, mi tudjuk egy páran miről is beszélek, ebben Marika, Franciska, Babi, egy másik Mária is tud igazolni.

84-i születésnapja 2012 – ben / 30 – as éveiben / Húsvét 2012- ben

Egy kicsit visszamegyünk az 50- es évekbe, amikor Izraelben megismerkedik John Brichtával egy közös ismerősük mutatja be egymásnak őket, aki később New York- ban közeli barátnőjévé válik. John és Judith között nagyon jó barátság alakul ki, de nem szerelmesek egymásba és útjaik külön válnak, de csak várjuk ki a végét. Judith nem sok időt tölt Izraelben, jól telnek a napjai, de igazán nem erre vágyik. Így ott hagyja Izraelt, mivel a testvére is elment, úgy dönt visszamegy Bécsbe, ahol a szülei élnek.

Karácsony 2013 NY/ Bécs 2014/ Karácsony 2012, NY

Bécsben vannak problémái a papírokkal, mivel már betöltötte a 21 -i  élet évét, így a szülei által nem tud hivatalosan ott tartózkodni, így valami megoldást kell találni és meg is oldódik a dolog egy házasság útján. Valaki bemutatja egy homosexuális férfinak, aki szintén keres egy heterosexuális hölgyet, hogy el tudja titkolni az igazi kilétét. Abban az időkben ez még tabu téma volt, így egymáson segítenek, mindenki jól jár. Ez a házasság Judithnak fog segíteni 2009 -ben, hogy lakást tudjon venni Bécsben, de nem akarok ennyire előre rohanni a  időben.

2014 Trump Tower

Ekkor már a testvére John Farber New York -ban él és mondogatja a szülőknek, hogy hagyják ott Európát és költözzenek át Amerikába. Judith is örül ennek az ötletnek és előbb – utóbb útra kelnek. Maya szüleit ismerik még Romániai tartózkodásukból, így van aki segít az Amerikai élet elkezdésében. Egy darabig ott is laknak náluk, majd külön költöznek. Az édesapjuk nem találja helyét, sőt komoly szívproblémákkal küszködik. Az első unokája megszületése után 1957 -ben a liftre várva és a karjaiban tartva az unokát rosszul lesz. Sajnos halállal végződik a dolog. Így az anyukájuk özvegyen marad, és újra segítségre szorul, de Judith sincs jó helyzetben. Ahhoz, hogy maradhasson az USA -ban hivatalosan be kellett iratkozni az egyetemre, hogy tanuló vízumja legyen. Ez azzal is jár, hogy nem dolgozhat hivatalosan, de feketén dolgozik és jár az egyetemre. Arról soha nem hallottam, hogy befejezte- e az egyetemet.

Húsvéti fesztiválon Velem 2013-ban

Mesélte azt is, hogy Maya anyukája nagyon ösztönözte az ismerkedésre, sőt mutattak be neki jelölteket is, de igazán nem jött el a nagy szerelem. Azt hallottam tőle, hogy mennyire szabad gondolkodás volt már akkor is Amerikában, szexuális forradalomnak is mondhatom az Európai felfogáshoz képest, Judith nem akart futókalandokba belekeveredni. Eljárt társaságba, de az igazi váratott magára.Elég hosszú ideig.

Egyszer csak jött a megoldás, az pedig házasság volt, bár nem szerelemből, hanem barátságból történt meg. Említettem már John Brichtát, az ő személyében jött el a segítő kéz. Az a hölgy aki bemutatta egymásnak Izraelben, az a hölgy New Yorkban tartotta a kapcsolatot Judithal is, és Johnnal is, így ő hozta őket össze. John akkor már 39 éves volt, Judith pedig 29, tehát itt volt az idő a házasságra, a családalapításra. Ahogy emlékszem 1957- ben egybekeltek.

Egy kis lazítás egy kávézóban 2016-ban

Elkezdődik a közös élet, sok szenvedéssel, küzdelemmel, barátságban, egymás mellet éléssel, ami 10 évig tartott.

Az utolsó Karácsonyi vacsora együtt 2016-ban

Várlak, hogy olvasd tovább a történetet! Jön még meglepetés! Nekem is az volt!  Megmondom őszintén, hogy tátottam a számat, amit még találtam róluk.

A történet első része itt található, csak kattints a link-re ITT >>>
A történet 2. része itt található, csak kattints a link-re ITT >>>

A történet 3. része itt található, csak kattints a link-re ITT >>>


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük