Tapasztalat,élmény-térben és időben IV.

By on 2022.11.20.Róma, Via Degli Orti Di Trastever Italy

Ripa Residence – hotel jellegű garzonlakásokból állt,hosszabb időre lehet bérelni,étterem,bár,tisztító szalon,fodrász/kozmetika vehető igénybe. A portán keresztül mindent el lehet intézni,amire az embernek szüksége van. Mi, vagyis a hölgy és én itt szálltunk meg.

.
Castel Gandolfo

Az úticél egy barát meglátogatása,aki már 2.5 éve Rómától kb.25 km-re lévő Rehabilitációs központban lakott. A városka neve Castel Gandolfo. Az Alban-hegység magaslatán, az Albano-tóra néz, körülbelül 8900 lakossal rendelkezik, és Olaszország egyik legfestőibb városaként tartják számon.


Pápa nyári rezidenciája

A kedvelt üdülőhely és a mindenkori Pápa nyári rezidenciája. A pápai rezidencia tőszomszédságában van a Rehabilitációs központ. Nyári szezonban az élelmesebb lakó, akár II.János Pál pápát is láthatta (1995). Sőt beszélhetett is Vele,természetesen kerítésen keresztül és csak pár percre.


II.János Pál pápa

Ez egy 135 hektáros épületegyüttes,beleértve a fő 17. századi villát, egy csillagvizsgálót és egy parasztházat 75 hektáros mezőgazdasági területtel. A főépület, a Pápai Palota 2016 októbere óta múzeumként működik. Évszázadokon át a pápa, a katolikus egyház vezetőjének nyári rezidenciájaként és nyaralóhelyeként szolgált, és a Pápai Palota egyik ingatlanaként extraterritoriális státuszt kapott. Szentszék. Az Albano-tóra néz.

Két hét az “ÖRÖK VÁROSBAN” Rómában.


Róma,az ÖRÖK VÁROS”

A napi program – nevezetességek megtekintése,esti sétával az ősi Róma falai között és éttermek,kávézok látogatásából állt. Így sikerült a Vatikánba bejutni,állandó belépővel rendelkeztünk – George atya segítségével – aki máltai származású pap volt, az Olasz egyetemen tanított vallástörténetet.Vele utána kétszer még találkoztam Málta szigetén, amikor jött a családot látogatni. Heti kétszer belefért az időbe a barát meglátogatása is, mivel ez volt a fő uticél.

A programjaim

Colosseum lábánál napozgatni,majd végig járni, a turistákat figyelve töltöttem pár órát.


Colosseum

Ültem a II.Viktor Emanuel talapzatánál.


II.Viktor Emanuel

Körbejártam a nevezetes tereket, kutakat – Foro Romano, Piazza Navona, Popolo tér, Spanyol lépcsők, Trevi kút, Piazza Venezia, Pantheon, Szent Péter Bazilika,Vatikán Állam, Sixtusi – kápolna.


Foro Romano

Piazza Navona

Popolo tér

Spanyol lépcsők

Trevi kút

Piazza Venezia

Pantheon

Kávézókban kellemesen eltöltött percek egy szelet sütemény, tea mellett. A Tevere folyó partjá végig jártam. Valamint az Angyalvárat is megszemléltem.


Angyalvár

Tevere folyó
Szent Péter Bazilika
Vatikán Állam

Sixtus-kápolna

A szálak Máltára nyúlnak

Máltán nagyon sokan használnak kábítószereket, azok legkülönbözőbb formáját. Sajnos a fiatalok körében is egyre elterjedtebb lett. A rendőrség mindig nagyon keményen lépett fel a kábítószer élvezők ellen akár közlekedési baleset esetén felmerült a drog vagy utcán csoportok nem megfelelően viselkedtek,mert hatásuk alatt voltak. Szórakozó helyen rendszeres raziák történtek és ha bekerült az Őrsre a kábítószeres egyén, akkor nem bántak velük barátságosan.

A családra nagy teher hárult, védeni a bajoktól a
kábítószer fogyasztót és ha nem sikerült, akkor orvoshoz fordultak, drogambulanciára kerültek. Kórházban speciális osztály volt az akut panaszok esetére a család el tudta helyezni a hozzátartozóját,kérhettek papi felügyeletet, apácák is részt vettek ebben a tevékenységben. A paplak mellett több szobás szállásokat alakítottak ki, ezeket a szegényebb szigetlakók részére. Akik állandó felügyelet alatt álltak és folyamatosan dolgozni kellett a parókián vagy erre létesített munkahelyen. Rendszeresen a drogközpontban is meg kellett jelenni. Ezek a papok erre a feladatra elhívatottak voltak, nehéz, kemény embert próbáló feladatok,de sokszor sikerrel is jártak. Igaz sokan visszaestek,de újra és újra próbáltak visszatérni a rendes életbe. Bár időnként halálos kimenetelű volt a vége.

A BARÁT, akkor volt 34 éves (1995) és 17 éves kora óta használt drogot, először könnyű, majd kemény drogra váltott. A család nagyon gazdag volt, Ő a középső fiú volt a háromból és nem igazán fordítottak rá nagy figyelmet. Így tett róla, hogy Vele foglalkozzanak, a papa pénzelte, nem kérdezte évekig, hogy mire költi a pénzt. A mamának nem volt ideje, mert még volt kettő másik fia.

Húsz évesen megnősült,természetesen dolgozni nem kellett, mert a papától dőlt a pénz még mindig. Született 2 gyermeke és teltek az évek, egyre rosszabb állapotba került. Kórházba ki-bejárkált, pár kellemes nap után újra kezdődött minden elölről. Legtöbbször a drog utáni hajsza kötötte le az életét. Így nem jutott idő a családra, barátokra és minden egyébre sem. Többször hozták vissza a halál kapujából, de ez sem volt elég.Végül a család megelégelte ezt az állapotot és elhelyezték Rómához közeli rehabilitációs központba. Itt látogattuk meg Stevet.

Teljesen önellátó volt a központ, vagyis az ott lakók csináltak mindent, főztek, mostak, kertet rendeztek, gondoztak, állatokat tartottak (sertés,tyúk,tehén) , ezáltal volt tej, tojás, hús. Sőt festeni tanultak, valamint szobrászatot, persze orvosi felügyelet alatt álltak. Majd egyre jobb állapotban voltak, akkor olyan emberek figyelték őket, akik már nem voltak függőek, sikerült gyógyulttá válni. Teljesen tisztán segítettek a többinek. Az itt lét hónapok, akár években mérhetőek voltak, de megfelelő családi pénzügyi háttér kellett. Stevet már akkor talán a gyógyultak közé lehetett sorolni, de az volt a baj, hogy nagyobb probléma állt fenn, akkor nem tudta megoldani. Így nem merték még visszaengedni az életbe. Pedig már a lánya kb.12 , a fia 8 éves volt és szükségük lett volna az apjukra.

Stevet a gyermekkorba visszanyúló barátság fűzte a hölgyhöz, így próbált segíteni rajta. Sokat beszélgettek, készítette fel a hazatérésre. Velem is sokat lelkizett Steve, talán többet is tudtam nyújtani a társalgások alkalmával, mert én igazán kívülálló voltam.

Sajnos egy évig bírta teljesen tisztán, majd elkezdte újra a drogozást, csak nem nehéz drogokkal, mivel nem volt szúrható vénája, hanem a tabletták, az alkohol következett. A családja kitagadta, sőt az anyja is, egy drogos lány fogadta be és minden kezdődött elölről ,csak már pénz nem volt.

Nem tudom életben van – e még?

folytatás következik

A történet előző része itt található, csak kattints a link-re ITT >>>

Ez a történet idetartozik, csak kattints a link-re ITT >>>

Ez a történet is idetartozik, csak kattints a link-re ITT >>>

A történet következő része itt található, csak kattints a link-re ITT >>>


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük